У Львові пом’янули закатованих у тюрмі на Лонцького (відео, оновлено)

22:28 22 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: 5.ua

Панахиду за загиблими відправили священики усіх конфесій.

Пам`ять закатованих у в`язниці на Лонцького вшанували у Львові. Цю тюрму дослідники називають уособленням жорстокості окупаційних режимів на Західній Україні: тут містилися катівні польського, німецького та радянського режимів.

Серед політичних в'язнів цієї буцегарні чимало відомих українців, поляків та євреїв. Панахиду за загиблими тут відправили священики усіх конфесій.

Два місяці довелося провести у в`язниці на Лонцького Роману Яремкевичу та Володимиру Скорику, допоки тривало слідство у їхній справі. 17-річних юнаків заарештували за друк та розповсюдження антирадянських листівок.

Чоловіки й досі з жахом пригадують дні, проведені за ґратами. Тепер уперше за 60 років вони зможуть побачити ті камери та помолитися за тих, кому не вдалося вийти з вєязниці живими.

Роман Яремкевич, колишній політв`язень, згадує: « ...як мене запхали туда з одиночки в ту камеру – я перелякався, я хотів назад, але за мною закрили двері.. Я став в дверях і не знав що робити, бо в камері сиділи живі трупи – кожну жилку було впізнати на лиці, бліді, заросші. Аж вони обізвалися – не бійтеся ми живі люди!» 

Найжорстокішою в усій Галичині називали в`язницю на колишній вулиці Лонцького у Львові. Лише за один день у червні 1941-го року енкавеесники розстріляли тут понад 4 тисячі українців.

Загалом у період, коли Червона армія залишала Львів, а німецька наступала, тут стратили найбільше політичних в’язнів у Західній Україні. Під час німецької окупації на Лонцького допитували і вбили багатьох провідників ОУН.

А після Другової Світової війни через буцегарню пройшли тисячі відомих львів’ян. Зокрема – головнокомандувач УПА Роман Шухевич.

І досі невідомо те, скільки саме невинних людських життів забрала сумнозвісна в`язниця. Переважна більшість засекречених архівних документів зберігаються у Москві. 

Начальник Львівського обласного управління СБУ Анатолій Матіос повідомив: «Я як колишній слідчий знаю запах крові – я був на тих місцях, де в силу тих чи інших обставин вбивали людей. Підвали Лонцького пахнуть кров`ю до сьогоднішнього дня». 

Зараз у приміщенні в`язниці на Лонцького планують створити меморіальний комплекс пам`яті жертв окупаційних режимів. У ньому проводитимуть оглядові екскурсії та досліджуватимуть визвольний рух. Науковці кажуть, що на території буцегарні ще залишилися людські поховання.

Про це повідомили сьогодні, 22 червня, на телевізійному «5 каналі», де згодом додали також:

У Національному музеї «Тюрма на Лонцького» влаштували мистецько-поетичне дійство, в якому згадали двадцять чотири тисячі в'язнів, яких радянська влада стратила, коли війська СРСР відступали з Західної України. Лише в тюрмі на Лонцького тоді загинули більш ніж тисяча людей.

Самі автори проекту кажуть, що вбачають паралелі між трагедією тієї війни та нинішніми подіями на Сході. заступник директора національного музею «Тюрма на Лонцького» Вікторія Садовська розповіла:

«1681 особа загинула тут тільки за розстрільними списками. Ми знаємо, що їх було більше, бо збереглися рапорти начальників, які не встигають розстрілювати в'язнів, яких взяли в останні дні, перед 22 червня».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів