У Львові офіційно стартувало будівництво музею «Територія терору» (відео)

16:22 11 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Олександр Мазуренко / прес-служба Львівської міськради

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, до кінця наступного року між проспектом Чорновола та вулицею Джерельною планують відкрити Меморіальний музейний комплекс тоталітарних режимів «Територія терору».


Відео: Андрій Андрух / Львівська міська рада

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 11 грудня, «Щоденному Львову», що , до кінця наступного року в місті планують відкрити Меморіальний музейний комплекс тоталітарних режимів «Територія терору». У повідомленні також конкретизують:

«Сьогодні відбулося урочисте посвячення земельної ділянки, на якій функціонуватиме музей. Орієнтовна площа забудови – 805 кв м. Орієнтовна вартість будівельних робіт – 14 млн грн, тривалість будівництва – 18 місяців.

На засіданні виконавчого комітету ЛМР переможцем інвестиційного конкурсу із залучення інвестора було затверджено ТзОВ «ВТП «Бодекс». Музейний комплекс складатиметься з чотирьох зон, а саме: «Аванзони», «Алеї тоталітаризму», «Пересильної тюрми № 25» та автостоянки для відвідувачів. Музей знаходитиметься між проспектом Чорновола та вулицею Джерельною на місці колишньої пересильної тюрми №25, яка тут функціонувала між 1944 та 1955 роками та слугувала пунктом, куди перевозили німецьких військовополонених, власівців, засуджених червоноармійців.

Пізніше тут створили концтабір політичних в’язнів з Західної України, серед яких були і учасники національно-визвольної боротьби, і члени їх сімей та усі люди, що підпадали під репресії радянського тоталітарного режиму. За попередніми даними, через в’язницю було вивезено в концтабори ГУЛАГу близько півмільйона людей. 

Мета проекту – відтворити певні елементи типової пересильної в’язниці з усіма типовими елементами – колючими дротами, спостережними вишками, охороною та ін. В дерев’яних бараках будуть влаштовані експозиції, також на території музею буде створено «Стіну пам’яті» з викарбуваними на ній іменами вивезених з цієї тюрми людей. 

Окремим елементом стане «Колонада тиранів» з символікою двох найбільших тоталітарних режимів – радянського та нацистського. Цікавою є ідея «Алеї тоталітаризму», куди пропонують звозити пам’ятники радянської доби, замість того, щоб їх руйнувати.

Також на території музейного комплексу буде споруджено пам’ятник репресованим українським родинам. Музей буде нетиповим,  динамічним, а його експозиції – максимально інтерактивними, де вся інформація, подаватиметься через мультимедійні засоби. Директор Меморіального музейного комплексу тоталітарних режимів «Територія Терору» Тарас Чолій зазначив також:

«Над ідеєю створення цього музею ми почали працювати у 2009 році, і вже у 2012 був готовий проект. Ми хочемо показати жителям Львова та гостям міста, а особливо дітям, як виглядала ця тюрма.

Тут помирали, жінки народжували дітей, а над людьми проводили жахливі експерименти. З цієї тюрми вивезли близько півмільйона простих українців. Та ми не можемо на цьому зупинятися та зациклюватися, але пам’ятати про це ми зобов’язані. 

Дані про вивезених людей дуже приблизні, ще не розсекречені важливі архіви МВС, і великою проблемою є з’ясування прізвищ всіх людей, котрі тут були ув’язнені.  Ми б хотіли, щоб пам’ятник репресованій українській родині, який тут буде споруджено, акцентував увагу саме на людині, особистості, яка постраждала від репресій». 

Більш детальна інформація – на веб-сторінці Музейного комплексу: http://territoryterror.org.ua».

У прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 11 грудня, «Щоденному Львову»:

«Музей «Територія терору» збудують менш ніж за 1,5 року. Уже понад 3 тижні тривають підготовчі роботи – на територію майбутнього комплексу завезли техніку, тут зрізали дерева, які займають центральний вхід, прописаний у плані, облаштовують центральну дорогу. Про це сьогодні під час брифінгу розповів інвестор проекту будівництва Музею та НВК на Сихові Володимир Артемович.

Сьогодні у Львові освятили земельну ділянку, на якій будуватимуть «Територію Терору». Проект передбачає, що музей складатиметься з чотирьох частин: «Аванзони», «Алеї тоталітаризму», «Пересильної тюрми № 25», яка, власне, колись на цій ділянці і знаходилась, та автостоянки для відвідувачів. Орієнтовна площа забудови складає 805 кв м. Верхні часові рамки реалізації проекту сягають 18 місяців.

На запитання, чи встигнуть збудувати Музей за такий відносно короткий проміжок часу, інвестор проекту відповів, що з потужностями ТОВ ВТП «Бодекс», керівником якого він є, це буде значно швидше. Водночас, додав, що сьогодні вони врешті отримали офіційний дозвіл на будівництво, тож незабаром стартують масштабніші роботи.

Долучилась до проекту і «Львівська залізниця», силами якої територію майбутнього музею, що пролягає вздовж колії, звільняють від електропередач, залізничних і кабельних ліній. Окрім цього, тут обіцяють, що допоможуть музею й матеріально, забезпечивши старими вагонами, схожими до тих, якими в часи репресій вивозили людей. 

«Рейки, шпали, колія… Ми спробуємо влаштувати тут таку інфраструктуру, щоб люди, які відвідуватимуть музей, могли побачити, в яких умовах в той час перевозили наших краян на схід в тюрми, в Сибір чи інші місця», – розповів начальник «Львівської залізниці» Богдан Піх.

Якщо не знайдуть саме таких вагонів, намагатимуться відновити ті, які мають, і надати їм форму тогочасних.

Нагадаємо, весь проект, яким займатиметься ТОВ ВТП «Бодекс», об’єднує у собі два об’єкти інвестування: музейний комплекс і навчальний заклад, причому – музей інвестор передасть в комунальну власність міста, а за собою залишить право власності на вже збудований НВК на Сихові.

Більш детальна інформація – на веб-сторінці Музейного комплексу: http://territoryterror.org.ua».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів