У Львові продемонстрували віднайдений архів Служби безпеки ОУН

13:28 25 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: unn.com.ua

Знахідка в Козівському районі на Тернопільщині дозволить не лише поглибити знання науковців, а й дасть можливість нащадкам членів ОУН дізнатися про долю своїх родичів.

У львівському музеї «Тюрма на Лонцького» демонстрували віднайдений архів Служби безпеки ОУН. Його вже почали опрацьовувати історики та архівісти Центру досліджень визвольного руху. Серед документів – некрологи, протоколи допитів, вишкільні матеріали, інформаційні листівки тощо, більшість з яких 1945-1949 років, 

Бідон з цими документами пролежав в землі понад 60 років. 17 березня він був випадково знайдений в Козівському районі на Тернопільщині та переданий в Архів Центру досліджень визвольного руху.

«Тут є відомості про більш ніж 100 осіб загиблих повстанців. Загалом, документи дуже добре збереглися, що рідко буває в таких випадках. Вони посортовані, пронумеровані, акуратно складені. Очевидно, ними займався якийсь повстанський архівіст. Газети, в які загортали пачки з документами, датуються осінню 1949 року, тому, найімовірніше, саме в цей період і закопали в землю бідон з архівом», – розповів Андрій Усач, керівник Архіву Центру досліджень визвольного руху.

Такі знахідки не рідкість, однак, часто віднайдені документи не потрапляють до рук істориків. Часто документи намагаються продати на аукціонах або намагаються самостійно реставрувати, що призводить до непоправних наслідків. Знахідка дозволить не лише поглибити знання науковців про історію ОУН, а також дасть можливість нащадкам членів ОУН дізнатись про долю своїх родичів.

«Родичі повстанців зацікавлені у встановленні обставин смерті, діяльності у підпіллі чи долі своїх близьких. Таку інформацію можна отримати тільки з віднайдених документів, розкрити чимало таємниць людських доль», – розповів Руслан Забілий, директор музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького». Після опрацювання документів архівістами та реставраторами їх відсканують, опишуть та викладуть у вільний доступ в Електронному архіві визвольного руху.

Про це повідомляється сьогодні, 25 березня, на сайті інформаційної агенції «УНН».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів