У львівській «Тюрмі на Лонцького» виявили ще два масові поховання людей (відео, оновлено)

22:00 10 серпня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

За попередніми оцінками, у дворі колишньої катівні КГБ та гестапо знайдено останки жертв репресій 1940-1950-х років.

Археологи у дворі львівського музею «Тюрма на Лонцького» виявили два місця масового захоронення людей – усього 12 рештків скелетів. На місці музею 1939 року було управління НКВД, у 50-х роках – катівня КҐБ та гестапо.

Історики припускають, останки - жертви репресій 40-50-х років минулого століття. Директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий пояснює, що другий рік поспіль на території музею тривають розкопки.

Проте торік таких страшних знахідок не було. Співпрацюють із міським комунальним підприємством «Доля», яке спеціалізується саме на археологічних розкопках таких поховань. Проводить до загороджених попереджувальними стрічками виритих ям. На глибині 2-2,5 метри там знайшли людські кістяки.

Директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий розповів:

«Бачите на черепі оту зелену цяточку? Це була звичайна жіноча заколка, мідь залишила таке окислення на кістках. Це була молода жінка. Більшість скелетів – чоловіки різного віку. Це цивільні люди, а не військові. Біля кісток одного із загиблих був документ – довідка радянського зразка про стан здоров'я. Папір в дуже поганому стані, чорнила розмокли, треба детальна експертиза. Може вдасться встановити, коли була видана довідка або ім'я та роки життя загиблої людини».

До місця розкопок підходить Остап Козак із львівського комунального підприємства «Доля». Торік це підприємство також робило археологічні розкопки на території музею. В траншеях вздовж стіни знайшли рештки однієї людини, а також кістки тварин.

Остап Козак розповів: «Тут поки-що задіяна досить невелика територія розкопок – загалом метрів 25-30. А це лише початок, будемо перекопувати все подвір'я. Я знайшов перший скелет 4 серпня. Він був закопаний неглибоко – менше двох метрів. Решту 11 скелетів ми знайшли у різних шарах ґрунту. Припускаю, ще це могла бути якась просто яма для відходів, сміття, а не «братська могила». Знайшли багато сміття, та ужиткових предметів - посуд, взуття, одяг, кулі. Тіла у ямі лежали хаотично, а зверху закидані побутовим сміттям, у різних позах». 

Археологи знайшли кілька десятків скляних пляшок, залізний радянський посуд, черепки та кулі. Ймовірно, речі належали радянським спецслужбам, які працювали на території тюрми та в'язням.

Історики припускають різні варіанти, хто похований у ямах. Це можуть бути в'язні, страчені працівниками НКВС в 1939-1940 роках. Також це можуть бути розстріляні нкведистами в'язні у червні 1941 року, коли наступали німці. Ще одна із версій – розстріли після 1945-року. Це мають встановити після дослідження решток тіл. До кінця літа триватимуть розкопки.

Про це повідомили сьогодні, 10 серпня, на сайті київського  інтернет-видання «Gazeta.ua», де також опублікували відео та фоторепортаж з місця події. Раніше в прес-службі міськради поінформували в середу:

«Під час проведення розкопок у дворі колишньої катівні КГБ та гестапо у Львові виявили два місця масових поховань людей. За попередніми оцінками, це жертви репресій 1940-1950-х років. Відтак, журналістів запрошують на терміновий брифінг, що відбудеться о 15.00 в Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» (вулиця Бандери, 1, вхід з вулиці Брюллова). Учасники брифінгу: директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий і Святослав Шеремета – керівник меморіально-пошукового КП ЛОР «Доля», яке проводить розкопки.

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» створено у колишній катівні КҐБ та гестапо. Він – один із трьох у Східній Європі (два інші – це музей-тюрма НКВД у Вільнюсі та музей-тюрма Штазі у Берліні). Музей за ініціативи львівської громади відкрито Центром досліджень визвольного руху за сприяння Служби безпеки України 28 червня 2009 року, 14 жовтня він отримав статус національного».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів