У «Тюрмі на Лонцького» у Львові минула «Ніч музеїв»

09:20 19 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: gazeta.ua

Відвідувачі музей-меморіалу стали свідками допитів та арештів.

Увечері 18 травня музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» у Львові відчинив двері для відвідувачів «Ночі музеїв», які ознайомилися з умовами, в яких жили в'язні й дізналися про те, чим займалися на дозвіллі та у який спосіб слідчі НКВС проводили допит. Також можна було побачити мистецькі виставки та побувати на презентації журналу «Миротворець». Історії для нього пишуть воїни АТО.

Ще гості музею грали в шахи. У той час вона допомагала зберігати чистоту та ясність розуму, кажуть організатори. Гендиректор Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий розповів: «Людям важливо приходити сюди. Музей – місце пам'яті для багатьох. Один із напрямків нашої діяльності – зробити музей майданчиком для комунікації». 

Розпочалася «Ніч музеїв» у «Тюрмі на Лонцького» о 18.00 з панахиди біля пам'ятної стели в'язням, яких розстріляли 1941 року під час так званої зачистки тюрем. Опісля кожен поверх став місцем проведення певних дійств.

На першому поверсі присутні стали свідками того, як слідчий НКВС допитував вояка УПА. Навколо стояли люди зі смартфонами і робили селфі на фоні допиту. Так відбувалася історична реконструкція у кабінеті слідчого. 

Роль радянських службовців та членів УПА виконали учасники Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять». Тарас Косик, псевдо Хорт, цього вечора – вояк УПА. Він розповів: «Уже брав участь у таких заходах і знаю, як поводити себе, щоб усе виглядало правдоподібно. Ми самостійно вивчали історичні факти і досі вивчаємо. Це елементарні знання української історії. Кожен українець має ними володіти. Мають знати, як жили українці у різні віки й часи, і як вони здобували свою незалежність».

На другому поверсі музею відвідувачі побачили виставку малярських робіт художника Івана Хандона «Творчість vs тоталітаризм». Митця засудили до 10 років позбавлення волі та виправних робіт «за антирадянське збройне повстання та участь у антирадянських організаціях». Виставка зібрала повну залу людей.

Одна з присутніх, Ольга Лущик повідомила, що знайома зі сім'єю художника. Вона розповіла: «Я – однокласниця внучки художника Тетяни. У школі здружилася. Я почала приходити до неї додому. Перше, що мене вразило – це кількість картин на стінах. Здавалося, що вікон немає. Там усе було густо-густо ними засіяно. Картина до картини. Рамочка до рамочки. Коли Таня почала готувати цю виставку, то я зрозуміла, що неодмінно маю прийти». 

Третій поверх виділили для тих, хто не проти пограти в шахи. Також там можна було оглянути набір шахів Богдана Субтельного, який у 1949 році під час слідства перебував у «тюрмі на Лонцького». 

Музей-меморіал «Тюрма на Лонцького» бере участь у «Ночі музеїв» у Львові, присвяченій Міжнародному дню музеїв, з 2010 року. Гендиректор музею Руслан Забілий каже: раніше програма містила більше заходів і тривала довше – майже до півночі. Проте цього року її скоротили.

Руслан Забілий пояснив: «Ми розуміємо, що в країні війна. Не думаю, що музейні шоу будуть доречними. Програма має бути тематично-виважена. Крім того, ми обмежені цього року в ресурсах. Маємо постійних спонсорів. Проте, коли я знаю, що вони як волонтери роблять багато для фронту, то в мене не вистачає відваги говорити з ними про такі заходи. Є пріоритети». 

Програма «Ночі музеїв» у «Тюрмі на Лонцького» тривала з 18.00 до 21.00. На захід прийшли люди різного віку. «Ніч музеїв» – це міжнародна акція, яка зазвичай приурочена до Міжнародного дня музеїв. Під час неї люди можуть побачити експозиції вночі.

Про це повідомили в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua», де також опублікували фото з місця події.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів