У Конгресі США нагадали про 80-ті роковини геноциду українців (відео)

17:58 8 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: прес-центр Центру досліджень визвольного руху

«За сталінського режиму український народ позбавили землі та зерна, загнали у колгоспи, де зрештою заморили голодом».


Відео: quigley.house.gov

Як інформує сьогодні, 8 листопада, прес-центр Центру досліджень визвольного руху, сенатор від штату Іллінойс Майк Квіглі нагадав у Конгресі Сполучених Штатів Америки про наближення 80-х роковин рукотворного голоду в Україні 1932–1933 років. А відеозапис виступу опублікував на своєму сайті.

«Я піднімаюся сьогодні, аби вшанувати 80-річчя геноциду в Україні. Великий штучний голод було зорганізовано за комуністичного правління Йосипа Сталіна з метою викорінення української культури, освіти і соціальних інститутів, – заявив конгресмен Квіглі. – За сталінського режиму український народ позбавили землі та зерна, загнали у колгоспи, де зрештою заморили голодом. Колишня житниця Європи стала місцем примусового голоду, який у кінцевому рахунку забрав життя понад шість мільйонів безневинних чоловіків, жінок і дітей. Але спроба Сталіна знищити дух та історію українського народу не вдалася».

Як повідомляв «ЩЛ», Голодомор хочуть внести у шкільну програму американського штату Массачусетс, Українські церкви закликають вшанувати жертви геноциду, у Львові долучилися до акції «Послання пам’яті», а документи про допомогу галичан голодуючим українцям у 1933 році відтепер – у відкритому доступі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів