Спілка архітекторів не хоче віддавати Свірзький замок на Львівщині

14:58 23 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: andros.sumno.com

Але якщо не доведе, що в змозі відремонтувати його, то він буде переданий в концесію.

Голова Спілка архітекторів України (САУ) Володимир Гусаков розповів сьогодні, 23 жовтня, в ефірі радіостанції «Голос Столиці» про Свірзький замок у Перемишлянському районі Львівщини, який перебуває на балансі обласної державної адміністрації, але в користуванні САУ: 

«Ми бачимо перед собою певну програму, ми її реалізуємо, так що ми не збираємося будівлю нікому віддавати. Ну, а як вирішить адміністрація – то вже така справа.

Була постанова в 2009-му році про передачу в концесію чотирьох об’єктів, один з них був Свірж. Також постанова прийнята з величезними порушеннями. По-перше, це пам’ятка, яка не є аварійною, а в концесію передаються ті пам’ятки, де є загроза знищення їх, і по-друге, це рекреаційна зона Львівської області, це два величезні порушення. Але ця ідея якось так померла, і ми не збираємося нікому будівлю віддавати».

Натомість керівник відділу охорони культурної спадщини ЛОДА Андрій Левик пояснив в ефірі радіостанції «Голос Столиці»:

«Якщо Спілка архітекторів не доведе, що в змозі відремонтувати Свірзький замок, то облдержадміністрація передасть будівлю іншому концесіонеру. З 2002-го року нічого на цьому об’єкті не робилося, дирекція замку фактично не працювала, утворилася велика заборгованість по зарплаті працівників, які потім були звільнені і один директор там був, грубо кажучи, на пташиних правах.

У цьому році спілка йому виплатила якусь компенсацію чи зарплату. Тому за ініціативою голови облдержадміністрації було скликано нараду. Спілка має можливість до нового року провести відповідні ремонті роботи.

Також паралельно готуватимуть відповідну документацію для проголошення конкурсу, який так само передбачає передачу об’єкта в концесію будь-кому з учасників, тобто це може бути і та ж сама спілка, якщо вона покаже свої фінансові і інші можливості щодо використання цього об’єкту».

Як повідомляв учора «Щоденний Львів», голова обласної державної адміністрації Віктор Шемчук запевнив, що не заперечує, аби передати Свірзький замок у концесію Спілці архітекторів України, але якщо з’явиться інший концесіонер, котрий запропонує більш перспективну концепцію та буде готовий вкладати кошти вже сьогодні, то очевидно, що рішення буде прийматись колегіально і на конкурсних засадах.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів