Сьогодні у Львові вшанують пам’ять загиблих у гетто й таборах для військовополонених

11:10 11 квітня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Як повідомили «Щоденному Львову» в прес-службі ЛОДА, 11 квітня відбудуться покладання квітів і віче біля Пам’ятного хреста на території колишнього концтабору для військовополонених «Шталаг-328» та заходи біля пам’ятника жертвам фашизму на проспекті Чорновола й пам’ятного знаку на місці колишнього Янівського концтабору.

Щороку, 11 квітня, за ініціативи Організації Об'єднаних Націй відзначають Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів. Дату приурочено з нагоди дня входження американських військ на територію Бухенвальду.

Цього року з ініціативи Львівського обласного відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму 11 квітня відбудуться пам’ятні заходи. Зокрема – покладання квітів і коротке віче біля Пам’ятного хреста на території колишнього концентраційного табору для військовополонених «Шталаг-328». Опісля відбудуться заходи біля пам’ятника жертвам фашизму (Львівське гетто) на проспекті Чорновола у Львові та пам’ятного знаку на місці колишнього Янівського концетраційного табору на вулиці Винниця.

В Україні зафіксовано майже 300 місць масових страт населення. Діяло 180 концтаборів і 50 гетто.

Голодом і насильством в Україні винищено 4,5 млн. осіб. Усього впродовж1941-1944 pоків з України на каторжні роботи до Німеччини вивезено 2,5 млн. осіб.

Найбільшими місцями загибелі мирних громадян були Бабин Яр у Києві, Дробицький Яр у Харкові, Доманівка і Богданівка на Одещині. У Львові в 1941-1944 роках, як у жодному місті Європи, було три концентраційні табори: Янівський, Єврейське гетто і табір для великої кількості військовополонених «Шталаг-328», розташований у центрі Львова на території оборонного комплексу 19 століття «Цитадель».

Встановлено, що в таборі «Шталаг-328» утримували 284 тисячі в’язнів різних національностей: українці, росіяни, євреї, італійці, поляки, бельгійці, білоруси, голландці та представники інших народів.

Про це повідомили «Щоденному Львову» в прес-службі облдержадміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів