Сьогодні у Львові вшановують пам'ять Героїв Крут

10:15 29 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Центр досліджень визвольного руху

Як повідомили в четвер «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, сьогодні, 29 січня, 13.00 відбудеться покладання квітів до могили учасника бою під Крутами Ігоря Лоського на Личаківському кладовищі, а о 17.00 розпочнуться заходи зі вшанування пам'яті Героїв Крут у Національному музеї жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

У прес-службі ЛМР повідомили в четвер«Щоденному Львову», що сьогодні, 29 січня, Львів вшановує 97-му річницю подвигу Героїв Крут. У повідомленні також конкретизують:

«О 13.00 відбудеться покладання квітів до могили учасника бою під Крутами Ігоря Лоського на Личаківському кладовищі. Опісля буде поминальна молитва за полеглих у бою під Крутами та урочисте проходження ліцеїстів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут.

О 15.00 у клубі Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут відбудеться Вечір-реквієм. Окрім того, о 17.00 год. відбудуться заходи зі вшанування пам'яті Героїв Крут у Національному музеї жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (вул. Степана Бандери, 1).

У програмі:

Лекція наукової співробітниці Центру досліджень визвольного руху Олесі Ісаюк «Крути: недоусвідомлена перемога»;

Екранна кінологія про Крути (підбірка відеосюжетів та документальних фільмів);

Виступи, спільна молитва».

Натомість у прес-службі обласної державної адміністрації повідомили вчора, 28 січня, «Щоденному Львову»:

«29 січня у Львові відбудуться заходи із вшанування 97-ї річниці подвигу Героїв Крут. Зокрема, о 13.00 годині  відбудеться покладання кошика квітів до могили учасника бою під Крутами Ігоря Лоського на Личаківському кладовищі.

Опісля буде проведена поминальна молитва за полеглих у бою під Крутами та урочисте проходження ліцеїстів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут. Також о 15.00 у Львівському державному ліцеї із посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут відбудеться Вечір-реквієм.

Окрім того, заходи із вшанування пам'яті Героїв Крут відбудуться у Національному музеї жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонського». У програмі:

Лекція наукової співробітниці Центру досліджень визвольного руху Олесі Ісаюк «Крути: недоусвідомлена перемога»;

Екранна кінологія про Крути ( підбірка відеосюжетів та документальних фільмів);

Виступи, спільна молитва.

Початок заходів о 17.00 за адресою вул. Степана Бандери, 1.

Довідка:

Бій під Крутами  відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Він тривав 5 годин. Між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва у складі близько чотирьох сотень вояків.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання.

Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більш як на 70 років. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками. Лише 2006 року на місці бою під Крутами встановлено пам’ятник, а з нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам’ятну гривню». 

Своєю чергою, в прес-службі міської ради повідомили сьогодні, 28 січня, «Щоденному Львову»: «29 січня у Львові відбудуться заходи з відзначення 97-ї річниці бою під Крутами. Відтак, заплановане покладання квітів на могилу учасника бою під Крутами Ігоря Лоського на Личаківському кладовищі о 13.00 год.  О 15.00 год відбудеться вечір-реквієм у клубі Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут». 

Своєю чергою, в Центрі досліджень визвольного руху повідомили сьогодні, 29 січня, «Щоденному Львову» в публікації «Бій за майбутнє України»:

«97 років тому, 29 січня 1918 року, українці стримали наступ ворога на Київ, проявивши жертовність і героїзм заради незалежності України. Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру, який de-facto означав міжнародне визнання української незалежності.

Минуло майже сто років, а ми ізнову змушені обороняти власну незалежність ціною людських жертв.

«Пам’ятати своїх героїв дуже важливо, адже герої – це ті найкращі, яких ми втрачаємо. Тих, хто поповнили український національний пантеон на сьогодні, напевно, вистачить для виховання патріотизму на сотні років уперед. Але ми не знаємо/не пам'ятаємо їх, тому прагнемо нових, вважаючи, ніби їх бракує. Їх не бракує в нашій історії, крутянці в цьому пантеоні посідають особливе місце – вони одні з перших віддали свої життя за новопроголошену Українську державу», – вважає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

На вшанування пам’яті перших українських «кіборгів» 28 січня у Києві в Будинку вчителя  відбувся вечір пам'яті Героїв Крут. 29 січня об 11:00 Президент України Петро Порошенко візьме участь в урочистій церемонії покладання квітів до Пам’ятного Хреста Героям Крут. Вечір пам’яті «Крути – перші кіборги» пройде у Львові в Національному музеї «Тюрма на Лонцького».

Раніше Український інститут національної пам’яті поширив інформаційні матеріали для  українських медіа, органів державної влади та місцевого самоврядування про відзначення подій першої української революції ХХ століття. В цих методичних матеріал, зокрема, йдеться і про відзначення Дня пам’яті полеглих у бою під Крутами 29 січня 1918 року.

Досі  біографічні дані були відомі  лише про вісьмох крутянців. Нещодавно віднайдені архівні та газетні матеріали розкривають життєпис ще одного із вояків Студентського куреня – Олександра Борозенка-Конончука. Докладніше про це – на сайті  УІНП.

Довідка:

На початку січня 1918 року більшовики встановили контроль у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях та розгорнули наступ на Київ. 24–27 січня 1918 року запеклі бої розгорнулись за станцію Бахмач.  Коли українські війська  відступили до станції Крути, на їх підтримку було направлено Першу Українську юнацьку (юнкерську) школу ім. Б. Хмельницького у складі чотирьох сотень (400–450 курсантів і 20 старшин (офіцерів) та першу сотню (116–130 осіб) новоствореного добровольчого Помічного Студентського куреня січових стрільців. До них приєдналися ще близько 80 добровольців з підрозділів місцевого Вільного козацтва із Ніжина.

Після запеклого багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції Крути до своїх ешелонів. 27 студентів та гімназистів, які перебували у резерві, під час відступу потрапили у полон.

Наступного дня вони  розстріляні або замордовані. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Утрати українських військ під Крутами оцінюють у 70-100 загиблих, за сучасними підрахунками. Серед них – 37-39 вбитих у бою та розстріляних студентів i гімназистів. 

На сьогодні вiдомi прізвища 20 з них. Це студенти Народного університету Олександр Шерстюк, Ісидор Пурик, Борозенко-Конончук, Головащук, Чижов, Сiрик, Омельченко (сотник); студенти університету Св. Володимира Олександр Попович, Володимир Шульгин, Микола Лизогуб, Божко-Божинський, Дмитренко, Андрiїв; гімназисти 2-ї Кирило-Мефодiївської гiмназiї Андрiй Соколовський, Євген Тернавський, Володимир Гнаткевич (з 6-го класу), Григiр Пiпський (галичанин), Іван Сорокевич (з 7-го класу), Павло Кольченко (прапорщик), Микола Ганкевич (з 8-го класу).

Втрати бiльшовицьких військ під Крутами були значними, сягали тільки вбитими 300 вояків». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів