Сьогодні – День залізничника України, бо 4 листопада 1861 року до Львова прибув перший у нашій країні потяг

19:20 4 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: gazeta.lviv.ua

До 2002-го це професійне свято було приурочене до прийому його «винуватців» у Кремлі Сталіним.

«Gazeta.ua», інформуючи, що сьогодні, 4 листопада, українські залізничники відзначають своє професійне свято, принагідно нагадує, що в часи СРСР його відзначали 30 липня. Але при цьому помовчує, що приурочували цю дату до прийому цього дня в 1935 році Сталіним залізничників у Кремлі. 

У 1940-му це професійне свято, за рішенням Ради Народних Комісарів СРСР, перенесли на першу неділю серпня. Цього ж дня його відзначали за Указом Президента України №257/93-рп від 15-го липня 1993 року.

Але так тривало лише до 2002-го, в якому Львівська залізниця ініціювала перенесення святкування Дня залізничника на 4 листопада. Бо в цей день у 1861 році на залізничний міський вокзал Львова прибув перший в Україні пасажирський потяг, який назвали «Ярославом». До слова, ним тоді відкрили регулярне пасажирське сполучення між Віднем і Львовом.

«Gazeta.ua» нагадує також, що залізничний транспорт України за загальною довжиною шляхів сполучення становить більше 23 тисячі кілометрів і займає четверте місце (після США, Росії та Канади) у світі. А виконує біля 50% всіх товарних перевезень. Натомість за пасажирськими перевезеннями (70%) є лідером.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів