Росія - правонаступниця Золотої Орди

15:43 8 жовтня 2013 р.

Де-юре Росія кінцево вийшла з-під контролю Орди тільки на початку XVIII століття, коли Петро I припинив виплату данини Кримському ханству (найсильнішому уламку Орди до того часу).

Те, що північні рештки Київської Русі та Золотої Орди існували у своєрідному симбіозі, це основа не тільки євразійської теорії (виникла в першій третині ХХ століття), а й система світогляду безлічі російських істориків. Тому Геннадій Олександрович Тюньдешев (Харамоос), доцент Інституту історії та права Хакаського державного університету ім. Н.Ф. Катанова, кандидат юридичних наук, у своїй книзі  «Великий хан Батый – основатель Российской государственности» лише систематизував ці теорії.

Створена ханом Батиєм держава існує дотепер, хоча державною мовою тепер є російська (суміш слов'янської з тюркською). Про мову засновника Російської імперії нагадують терміни в назвах інститутів державної влади і права: "казначейство, таможня, закон, деньги, Боярськая Дума, ямская служба, кара, караул" і т. д. Завдяки хану Батию воїни і пастухи степів стали жителями міст - чиновниками, купцями, промисловцями, ремісниками, власниками землі та хліборобами, будівельниками доріг, караван-сараїв, лікарень і шкіл. У російській мові про це нам нагадують такі слова: "книга, карандаш, учитель, ученый, час" і т.д. 

Московитська протодержава була такою ж частиною Орди, як Кримське, Казанське, Астраханське ханства, Узбецький улус, на руїнах якого виникли Ногайська Орда, Казахське, Сибірське, Хівинське ханства. Де-юре Росія кінцево вийшла з-під контролю Орди тільки на початку XVIII століття, коли Петро I припинив виплату данини Кримському ханству (найсильнішому уламку Орди до того часу). Тобто з цього моменту Росія стає єдиним правонаступником Орди. 

Нинішня Росія формувалася не на грунті Київської Русі, яка розпалася на вісім суверенних держав ще в XII столітті - за століття до появи  монголів», і не в суперництві з ординцями, з якими не було у московитів непорозумінь на релігійному або культурному грунті і в той же час був взаємний інтерес у зв'язку з необхідністю охорони західних рубежів. Росія виникла на абсолютно новому московському грунті, що був органічною частиною золотоординської державності. Росія постала із суперництва Московії з ханствами, які входили раніше в Золоту Орду, за право на спадщину великої золотординської держави, що розпадалася.

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів