Робоча група щодо «Монумента Слави» у Львові розгляне можливість демонтажу

09:25 7 липня 2017 р.

У четвер, 6 липня, відбулося друге засідання робочої групи з розгляду пропозицій і вирішення питання експонування «Монумента Слави» на вулиці Стрийській у Львові.

Про це повідомили у Львівській міськраді, де також поінформували: «Під час засідання було озвучено результати виконання протокольних доручень напрацьованих під час першої зустрічі та погоджено наступні заходи роботи. Членам робочої групи було озвучено відповіді на листи надіслані в Український інститут національної пам’яті та вищі навчальні заклади Львова: Український католицький університет, Академію мистецтв, Львівського національного університету імені Івана Франка, національного університету «Львівська політехніка» щодо представлення свої думки і пропозицій майбутнього експонування пам’ятки Монумент Слави на вулиці Стрийській».

«Зокрема, у листі від Українського інституту національної пам’яті зазначено: «Монумент Слави є пам’ятником, присвяченим опору та вигнанню нацистських окупантів з України, а тому, відповідно до згаданого вище Закону, не є символікою комуністичного тоталітарного режиму та не підлягає обов’язковому демонтажу. Водночас інформуємо, що подальша доля вказаного монументу може бути вирішена шляхом ухвалення відповідного рішення Львівської міської ради у порядку та у спосіб, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» з урахуванням чинного законодавства про охорону культурної спадщини».

Натомість ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський у своєму листі написав: «Вважаємо за доцільне ініціювати місцевій владі спеціальне обговорення різних аспектів дальшої долі Монументу слави, за участі кваліфікованих істориків, музейних працівників, архітекторів, митців, представників громадських організацій та відповідних підрозділів державної влади. Кінцевим результатом такого обговорення мало б стати вироблення рекомендацій для т.зв. «дорожньої карти» музеєфікації Монументу слави як одного з об’єктів історії радянського тоталітаризму в Україні».

У міськраді також поінформували: «Членам робочої групи були представлені результати інвентаризації елементів пам’ятки та результати обстеження технічного стану Монументу Слави. Заслухавши цю інформацію, робоча група вирішила: «1. З огляду на озвучену інформацію про критичний аварійний стан частини об’єкту пам’ятки Монумент Слави на вулиці Стрийській, доручити Галицькій РА підготувати проект рішення виконавчого комітету ЛМР, щоб замовити у національному університеті «Львівська політехніка» дослідження аварійності цього об’єкту, та провести засідання комісії з надзвичайних ситуацій щодо визначення «дорожньої карти» проведення протиаварійних робіт. 2. Підготувати «дорожню карту» щодо можливої вартості демонтажу пам’ятки Монумент Слави на вулиці Стрийській, з врахуванням юридичної, технічної і фінансової складових. 3. Підготувати «дорожню карту» із запропонуванням можливих варіантів музеєфікації пам’ятки Монумент Слави на вулиці Стрийській. 4. Запропонувати «дорожню карту» проведення архітектурного конкурсу щодо пропозицій майбутнього використання території, де зараз встановлена пам’ятка Монумент Слави. 5. Забезпечити максимальну публічність щодо розгляду можливих рішень експонування пам’ятки Монумент Слави на вулиці Стрийській». 

Голова робочої групи, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко наголосив: «Завдання нашої робочої групи є максимально відкрито і фахово підготувати кілька конкретних варіантів щодо майбутньої долі пам’ятки Монумент Слави. Наступне засідання робочої групи буде проведено після отримання необхідної інформації, відповідно до прийнятих пунктів».

Про це повідомили в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів