У Львові відкрили «Простір Синагог» (+відео)

13:00 5 вересня 2016 р.

Фото до новини

У Львові відкрили меморіальний громадський проект «Простір Синагог». Представлено результати першого етапу проекту – законсервовані залишки синагоги «Золота Роза», помаркований фундамент єврейського Будинку навчання (Бейт Гамідрашу) та меморіальну інсталяцію «Увіковічнення».

Це перший в Україні випадок, коли вшанування місць єврейської історії ініціювали та реалізували не громадські організації чи фонди, а міська рада у співпраці з партнерами. Про це зазначила директор Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар’є» Адель Діанова. В урочистій церемонії відкриття взяли участь міський голова Львова Андрій Садовий, Надзвичайний та Повноважний Посол Федеративної Республіки Німеччина Ернст Райхель, почесний консул Держави Ізраїль у Західному регіоні Олег Вишняков, представники депутатського корпусу, партнерських організацій та дослідницьких середовищ, а також люди, які пережили Голокост, та їхні нащадки.

На відкритті меморіалу виступили також міський голова Львова Андрій Садовий,  почесний консул Держави Ізраїль у Західному регіоні Олег Вишняков. президент і засновник Центру міської історії Гаральд Біндер.

Прес-служба ЛМР нагадала у своєму повідомленні про те, що три сакральні споруди («Золота Роза», Бейт Гамідраш та Велика міська синагога) були знищені у 1940-х роках. Вісім років тому було оголошено міжнародний архітектурний конкурс зі вшанування місць єврейської історії у Львові. У конкурсі на створення меморіального простору у єврейському кварталі переміг берлінський архітектор Франц Решке. Практичні роботи з втілення проекту розпочалися у липні 2015 року виставкою американського фотографа Джейсона Франциско «Золота Роза». За більш як рік вдалось законсервувати вцілілі залишки синагоги «Золота Роза», облаштувати на її території дренажну систему, автентичний фундамент Бейт Гамідрашу було очищено від бетону та помарковано білим каменем, встановлено меморіальну інсталяцію «Увіковічнення» із цитатами мешканців Львова та людей, пов’язаних з містом, які були євреями, демонтовано літній майданчик сусіднього ресторану та висаджено нові дерева. У 2017 році планується початок робіт на ділянці Великої міської синагоги.

О 20.00 розпочалася мистецька програма «Мистецтво пам’ятати: голоси міста», в якій буде концерт творів Йозефа Коффлера та Марка Копитмана.

Фото - Мирослав Пархомик

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів