Предстоятель УПЦ (МП) вважає Голодомор найжахливішою трагедією для України

22:50 16 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: moneyseo.info

Митрополит Володимир закликав «вознести молитви до Господа за упокій душ голодом вбитих братів і сестер і взяти участь у місцевих та загальнонаціональних поминальних богослужіннях в цей день».

Як повідомляє сьогодні, 16 листопада, «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України», предстоятель УПЦ (МП) закликав у Зверненні з нагоди скорботної дати 80-ї річниці Голодомору «вознести молитви до Господа за упокій душ голодом вбитих братів і сестер і взяти участь у місцевих та загальнонаціональних поминальних богослужіннях в цей день», а також упорядкувати могили загиблих від голодомору в тих містах, містечках і селах, де вони збереглися. У Зверненні Митрополита Володимира, яке поширила прес-служба УПЦ (МП), мовиться також:

«У буремному ХХ столітті наш край зазнав страшного лиха: мільйони людей прийняли мученицьку смерть від масового голоду. Це сталося не через пошесть чи неврожай. Голодомор 1932-1933 років був однією з ланок репресивного ланцюга більшовицької влади, яка взяла на озброєння ідеологію побудови світу на нових засадах – без Бога та Його морального закону.

Оголошуючи благо народу головною метою, насаджуючи свій рай на землі, богоборці натомість засіяли її людськими кістками та зросили річками сліз... Рай без Бога обернувся для народу в пекло.

Цей суворий урок вітчизняної історії свідчить про безплідність усіх намагань побудови державного, політичного та суспільного ладу без заповіданих Богом моральних засад. Такий лад приречений на самознищення». 

Як наголошує глава УПЦ (МП), період панування безбожного репресивного режиму ознаменований подвигом мучеництва та сповідництва величезної кількості православних християн. Вони гинули від голоду, ув’язнення, катувань. В 1930-ті роки фізичного знищення зазнала більшість єпископату і духовенства Православної Церкви в Україні та безліч мирян – найкращих представників народу.

Церква, як наголошує першоєрарх, разом зі своєю багатомільйонною паствою зійшла на Голгофу, страждаючи за Христову правду. Ці роки стали Великою П’ятницею для нашого народу.

«Нехай пам'ять про них буде священною для нинішніх та майбутніх поколінь! Нехай нікого більше не звабить хибний шлях богозречення та богозабуття, нехтування моральними законами, встановленими Богом, а наша багатостраждальна земля більше ніколи не зазнає пошесті зневіри та нечестя. Нехай лине молитва наша, як дим кадильний до Бога за упокій душ загиблих співвітчизників», – закликав вірних у Зверненні з нагоди 80-річчя Голодомору Митрополит Володимир.

Відтак «РІСУ – Релігійно-інформаційна служба України» нагадує, що Кабінет Міністрів України ухвалив 7 листопада розпорядження «Про заходи у зв’язку з 80-ми роковинами Голодомору 1932–1933 років в Україні». Затвердженим Планом підготовки та проведення заходів передбачається організація 23 листопада 2013 року жалобних заходів за участю представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадськості, зокрема на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

У містах України 23 листопада також пройде акція «Сопричастя». СУМівці закликали українців долучитись до цієї акції і молитвою, постом та доброю справою вшанувати пам’ять тих, хто невинно загинув під час голоду 1932-1933 років.

Як повідомляв «ЩЛ», українські церкви закликають вшанувати жертви геноциду, у Львові долучилися до акції «Послання пам’яті», а документи про допомогу галичан голодуючим українцям у 1933 році відтепер – у відкритому доступі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів