Пошуковці знайшли у Львові картотеку служби безпеки ОУН

09:10 18 вересня 2017 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Ярини Ясиневич в інтернет-мережі «Facebook»

Директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий запевнив, що виявили «унікальний матеріал, який досі не потрапляв до рук істориків».

Пошуковці знайшли у Львові картотеку служби безпеки Організації українських націоналістів. Про це повідомила керівник програм львівського Центру досліджень визвольного руху Ярина Ясиневич у «Facebook».

За її словами, оригінали цих документів виявлено вперше. Ярина Ясиневич написала: «В КДБ була картотека, ну, ви знаєте. Але й в Служби безпеки ОУН теж була. Вперше ми знайшли оригінали!».

Натомість директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий повідомив «Громадському радіо»: «Картотека належала референтурі служби безпеки ОУН, коли нею керував Микола Арсенич-Березовський. Важливо і цікаво те, що раніше ми тільки знаходили в документах відомості про існування картотеки, а зараз ми знайшли її саму. Документи розділено за певними групам і за різними напрямками, один з блоків картотеки запечатано спеціальною печаткою. Ті документи і саму печатку ми будемо вивчати. Це унікальний матеріал, який досі не потрапляв до рук істориків. У картотеці зібрана інформація про кілька тисяч осіб. Внесення в картотеку не означає, що особи були ворогами, особливість роботи будь-якої служби - це збір інформації та її аналіз».

Про це повідомили в інформаційній агенції УНІАН.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів