На скандал у Львові відреагувала УГКЦ

17:49 16 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: galinfo.com.ua

Її прес-служба пояснює, що господарські приміщення Народної лічниці імені Митрополита Андрея Шептицького «на час підписання договору купівлі-продажу не вважалися історичною пам’яткою».

У «Заяві прес-служби Львівської Архиєпархії щодо подій на вулиці Озаркевича», опублікованій сьогодні, 16 січня, в «Католицькому Оглядачі», мовиться:

«Із великим розмахом розпочалася інформаційна кампанія, спровокована будівництвом об’єкту нерухомості на земельній ділянці по вулиці Озаркевича, 4а у місті Львові. Однією із причин обурення громадськості стало руйнування частини господарських приміщень Народної лічниці ім. Митрополита Андрея Шептицького, які Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ у 2008 році відчужила ПП «Акватер», на підставі договору купівлі-продажу.

Надзвичайно болісно суспільство сприйняло образи, які лунають на адресу Церкви, звинувачуючи її у протиправних діях та особистому зацікавленні в реалізації будівництва згадано об’єкту. З приводу цієї ситуації вважаємо за доцільне роз’яснити певні моменти:

«Церква, піклуючись про духовне добро людей, потребує дочасного майна і користується ним, наскільки цього вимагає її власна місія, тому їй належить природне право набувати, володіти, управляти і відчужувати те дочасне майно, яке необхідне для осягнення її власних цілей» (Кан. 1007). Керуючись цими нормами канонічного права, провівши ряд консультацій і заслухавши думку Ради з економічних питань Львівської Архиєпархії, було відчужено майно, а саме – господарські приміщення Народної лічниці ім. Митрополита Андрея Шептицького, які на час підписання договору купівлі-продажу не вважалися історичною пам’яткою, перебували в незадовільному стані і не використовувалися для потреб лічниці.

Лічниця Митрополита Андрея є унікальним скарбом нашого міста і народу. Церква пишається, що саме Слуга Божий Митрополит Андрей, дбаючи про добро нашого народу і Церкви, доклав максимум зусиль, щоб збудувати палац, не пам’ятку архітектури, не кам’яну окрасу міста, а дім «милосердного самарянина», у якому б зціляли людські тілесні недуги.

Виконуючи заповіти великого Митрополита, Церква докладає зусиль, щоб підтримувати і розвивати Народну лічницю, яка для якісного обслуговування пацієнтів, вимагає постійного оновлення.

Ми свідомі того, що земельна ділянка в центральній частині міста є надзвичайно ласим шматком для будь-якого інвестора, а в інформаційні війни між зацікавленими у земельній ділянці по вулиці Озаркевича, 4а прагнуть втягнути Церкву. Зважаючи на це, варто наголосити, що Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ не вирішувала те, чи потрібно забудовувати дану земельну ділянку, шануючи компетенцію органів державної влади у цих питаннях. Саме завданням органів є проведення відповідних досліджень щодо втілення проекту, адже поруч знаходиться Архикатедральний Собор Святого Юра, який з 1998 року, разом із Ансамблем історичного центру Львова, належить до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Курія Львівської Архиєпархії УГКЦ офіційно заявляє, що вона не провадила ні з одною із зацікавлених сторін жодних таємних переговорів. Згідно з підписаним протоколом про наміри між Курією Львівської Архиєпархії УГКЦ та ТОВ «Розвиток нерухомості», у запланованому офісному приміщенні на вул. Озаркевича, 4а інвестор готовий передати певну кількість квадратних метрів від загальної площі будівництва для потреб Церкви. У жодному разі ці приміщення не будуть використані в приватних цілях, адже вони стануть майном, надбаним, зі спадщини Митрополита Андрея – живим розвитком його спадщини, яка покликана слугувати Церкві й народу.

Конфлікт, який виник довкола забудови на вулиці Озеркевича 4а, заслуговує на всебічне висвітлення і максимальну правдивість інформації, щоб суспільство могло бути ознайомлене з позиціями та інтересами усіх сторін конфлікту, задля уникнення викривлення істини та маніпуляцій інформацією, які останнім часом заполонили інформаційний простір, і заважають громаді міста та українському загалу адекватно оцінити ситуацію, що склалася. Також, розуміючи важливість і значущість особи Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького не лише для церковного життя, але й для життя національного, закликаємо сторони конфлікту не маніпулювати його ім’ям.

Тому ще раз просимо усіх зацікавлених у цьому питанні, докласти максимуму зусиль, щоб уможливити адекватну, прозору експертну оцінку об’єктам, які спровокували даний конфлікт та самому конфлікту.

Прес-служба Львівської Архиєпархії УГКЦ».

Як інформував «ЩЛ», у Львові знищили пам’ятку архітектуризнесли одну з будівель «Народної лічниці» імені Андрея Шептицького, розташовану в охоронній зоні ЮНЕСКО, відтак обласний осередок Українського товариства охорони пам'яток історії та культури закликав пікетувати руйнування пам'ятки, після чого пікетувальники знесли паркан її руйнівника й цілодобово чергують біля неї, тож конфлікт триває, Львівський Євромайдан попереджає про намір доруйнувати пам’ятку, під час пікету на площі Ринок проти її руйнування побилися «Свобода» й «Автономний опір».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів