На площі Ринок у Львові о 13:00 відкриють виставку «Українська Друга світова»

09:56 10 вересня 2015 р.

Фото до новини


Фото: зі сторінки Максима Майорова в інтернет-мережі «Facebook»

Експозицію можна буде оглянути щодня до 13 вересня.

«Більше 6 мільйонів солдатів у шістьох арміях на всіх фронтах від Атлантики до Тихого океану. Яку роль відіграли ці українці у світовому протистоянні? Вперше історики представлять український вимір тієї війни. Відтак, 10 вересня о 13:00 відбудеться відкриття виставки на площі Ринок, перед Ратушею. А о 19:00 – лекція Володимира В’ятровича «Друга світова. Війна пам’ятей» в готелі «Жорж», конференц-зал на площі Міцкевича, 1» – повідомили сьогодні, 10 вересня, «Щоденному Львову», в прес-службі міської ради, де також розповіли:

«На центральній площі Львова — площі Ринок — Український інститут національної пам’яті за участі Центру досліджень визвольного руху в рамках 22-го Форуму видавців відкриють фотодокументальну виставку «Українська Друга світова». Презентація відбудеться за участю Голови Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича та міського голови Львова Андрія Садового. 

2 вересня минуло 70 років від завершення Другої світової війни. Україна понесла одні з найбільших втрат – понад 10 мільйонів українців. Символічно, що саме українець — генерал Кузьма Дерев’янко поставив підпис від імені СРСР на фінальному документі війни – Акті про капітуляцію Японії 2 вересня 1945 р.

Виставка вперше представляє український вимір Другої світової війни. Від 1 вересня 1939 р., коли українці у складі Війська Польського стали до бою з гітлерівськими агресорами, до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією.

У центрі уваги експозиції – передусім Україна й роль українців у світовій війні. І найголовніше – внесок українського народу в перемогу над нацизмом. На всіх фронтах: від Атлантики до Тихого океану.

Виставку відкриють 10 вересня о 13:00 на площі перед  Ратушею на площі Ринок, 1 за участю Голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, директора Національного музею «Тюрма на Лонцького» Руслана Забілого, істориків  Сергія Громенка, Максима Майорова, Василя Павлова (Український інститут національної пам’яті) та Ігоря Бігуна (Центр досліджень визвольного руху). 

Виставку можна оглянути щодня до 13 вересня.

Детальніше про пам'ять про Другу світову війну розповість історик Володимир В’ятрович під час своєї лекції «Друга світова. Війна пам’ятей» 10 вересня, 19:00 (готель «Жорж», конференц-зал на площі Міцкевича, 1. Заходи відбудуться в рамках історичного майданчику Форуму видавців «Урок історії». Програму роботи майданчика можна подивитися на сайті УІНП». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів