На Львівщині вшанували пам'ять засновників УГВР

22:52 12 липня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У неділю, 12 липня, в селі Сприня на Самбірщині відзначили 71-шу річницю створення Української головної визвольної ради (УГВР).

Святкування відбулись на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу «Прикарпаття» імені президента УГВР Кирила Осьмака. Відзначення річниці розпочалося із урочистої ходи до монументу засновникам визвольної ради. Представники обласної та місцевої влади разом із громадськістю поклали квіти до підніжжя пам’ятника

 Після чого відбулась поминальна панахида за полеглими борцями за незалежність України. На завершення офіційної частини відбулося урочисте віче та святковий концерт.

У вітальній промові до ветеранів ОУН УПА, воїнів АТО, українських Героїв та учасників пам’ятних заходів звернувся голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка. Керівник області згадав історію створення Української визвольної ради, яка вчить, що в єдності – сила народу. Він також зазначив:

«71 рік тому Україна постала в новій іпостасі. Провідникам ОУН вистачило мудрості, розуму і далекоглядності, щоби відкинути свої політичні амбіції та створити вищий український понадпартійний орган влади заради нації та держави. І сьогодні, після створення Української головної визвольної ради, історія нас повинна навчити.

Якщо ти віриш в Україну, якщо ти віриш, що Україна для тебе понад усе – забудь свої політичні забаганки, поклади на вівтар України свою правду, волю і працю. Тоді ми з’єднаємось плече до плеча, серце до серця, станемо проти ворога і переможемо за Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ.

В Україні немає місця для політичних підкилимних ігор, бізнесових розбірок, замішаних на контрабанді, брудних грошах та брехні. І сьогодні народ розставить все на свої місця – бандит, який вчинив злочин, має сісти в тюрму. А справедливий і незалежний орган розслідування повинен сказати народу правду: що сталося, чому сталося, і хто за це покараний».

Святкування річниці створення УГВР завершилось 12 липня експозицією у музеї-криївці, демонстрацією історико-документальних фільмів про національно-визвольний рух у період Другої світової війни та спогадами очевидців. Цього дня у селі Сприня також завершилась військово-патріотична гра «Ігри нескорених», яка зібрала учнівські команди шкіл Самбірського, Мостиського, Городоцького, Пустомитівського районів та міста Львова.

Школярі вправлялись у стрільбі, повстанському біатлоні, конкуренціях впоряду, перетягуванні линви, розпалюванні багаття, перегонах, гирьовому спорті, армреслінгу, повстанській пісні. З дня початку змагань, 9 липня, юні учасники «Ігор нескорених» здійснили піші походи до історичних місцевостей Самбірщини, Старосамбірщини та Дрогобиччини, які пов’язані з національно-визвольною боротьбою українського народу в період Другої світової війни.

Довідка:

УГВР (Українська Головна Визвольна Рада) – орган політичного керівництва українським визвольним рухом, який оголосив себе «верховним органом українського народу в його революційно-визвольній боротьбі», утворений в Україні наприкінці другої світової війни з ініціативи УПА та ОУН(б). Метою організаторів було створення ширшої суспільно-політичної бази для боротьби збройного підпілля проти німців і більшовиків та притягнення до неї кадрів з-поза ОУН, хоч остання залишалася організаційною й ідеологічною базою УГВР. Установчі збори УГВР відбулися 11-15 липня 1944 року поблизу сіл Недільна та Сприня на Самбірщині під охороною відділів УПА.

Про це повідомили сьогодні, 12 липня, «Щоденному Львову», в прес-службі обласної державної адміністрації.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів