На Львівщині відкрили меморіал жертвам Голокосту (відео)

18:10 29 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: скріншот

У спільній могилі в місті Рава-Руська поховано понад три тисячі євреїв, які загинули під час німецької окупації в роки Другої світової війни.

У місті Рава-Руська На Львівщині відкрили меморіал жертвам Голокосту. У спільній могилі тут поховано понад три тисячі євреїв, які загинули під час німецької окупації в роки Другої світової війни.

На місце неподалік старого єврейського цвинтаря з весни 1942 року звозили тіла євреїв, які померли від голоду, важкої праці у ґетто і тіла євреїв, яких вбивали на місці при свіжовикопаних могилах. Більшість із них були мешканцями Рава-Руської, проте сюди також привозили й розстрілювали тих євреїв, які втікали з потягів, що везли їх у табір смерті у Белжець (нині – на території Польщі).

Директор Центру «Єврейське відродження» Мейлах Шейхат наголосив: «Їх було знищено лише тому, що вони народились євреями. Цей меморіал дуже важливий для людства, оскільки людство повинне зрозуміти, що ненависть немає фокусованої направленості, а ненависть спотворює цілий світ. А милосердя до тих, хто загинув у жорстокий спосіб, – це милосердя до всього світу».

У Рава-Руській нацисти вбили , за даними дослідників, близько 17-ти тисяч євреїв – не лише мешканців цього міста, а й навколишніх сіл і містечок. Центр міста Рава-Руська німецькі окупанти перетворили у ґетто у листопаді 1941 року.

Наймасовіші вбивства відбулися в грудні 1942 року – коли почали ліквідовувати ґетто. На Львівщині – близько чотирьох тисяч місць, які стали спільними могилами для євреїв у роки німецької окупації.

Представник Комітету збереження єврейських цвинтарів у Європі Джо Шік зауважив: «Важко сказати, яке з місць для нас є важливішим. Тут поховані наші брати і сестри, кров і плоть наші. Є місця, як у Рава-Руській, які дуже енергетично сильно заряджені. Але скрізь, де поховані наші брати і сестри, для нас важливі місця». 

Меморіал загиблим євреям у Рава-Руській будували впродовж останніх трьох років за гроші німецького уряду. Із плит, які збереглись на старому цвинтарі, звели стіну пам’яті.

У відкритті меморіалу взяли участь представники української влади, єврейських організацій, посол Німеччини в Україні, а також приїхали ті, чиї рідні загинули у Рава-Руській. Про це повідомили сьогодні, 29 червня, на «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів