На Львівщині перепоховали останки українських вояків (відео, оновлено)

23:15 25 липня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Gazeta.ua

У селі Червоне вшанували дивізійників.

На військовому меморіальному цвинтарі біля села Червоне на Львівщині відбулося урочисте перепоховання п’яти воїнів-дивізійників, які полягли у битві під Бродами 1944-го. Останки, які віднайшли пошуковці КП ЛОР «Доля» захоронили у одній братній могилі. Як зазначив заступник директора КП «Доля» Ярослав Онищук, імена бійців наразі невідомі, але є надія, що по порядковому номері на солдатських жетонах їх вдасться встановити.

Священники відправили поминальне богослужіння у каплиці, встановленій на території кладовища. У момент захоронення у честь полеглих воїнів пролунав військовий салют. А присутні ветерани дивізії «Галичина» поклали до могил вінки та квіти.

Нагадаємо, цьогоріч виповнюється 72-а річниця прориву із «Бродівського котла» 14-ї гренадерської дивізії Ваффен СС «Галичина», підрозділу німецьких військ, що був укомплектований із українських добровольців. Також, біля могил військовиків на горі Жбир у Бродівському районі та в селі Підгірці відбулися скорботні заходи та чин панахиди за загиблими.

Віддати шану полеглим за волю України прийшли ветерани-дивізійники, члени братства ОУН-УПА, духовенство, представники молодіжних організацій. Голова Львівської ОДА Олег Синютка у своєму виступі підкреслив, що тисячі молодих хлопців взяли до руки зброю аби прогнати окупантів із нашої землі та відновити Українську державу, бо вони, як і воїни УПА, розуміли, що здобути незалежність можна лише самому, а не сподіватися на нацистів чи большевиків.

Підстаршина дивізії «Галичина» Іван Мамчур розповів: «Українці під Бродами тримали позиції у другій лінії оборони, у першій стояли уже загартовані в боях бійці німецького Вермахту. Проте сталось так, що дивізія опинилась у першій лінії і прийняла на себе весь удар радянських військ, які значно переважали числом. Німецька армія в той час вже була ослаблена в боях, а для танків та літаків, які могли б нас підтримати бракувало пального. У результаті боїв загинули тисячі дивізійників, багато потрапили в полон. Дехто з наших влився в лави УПА, а тим кому вдалося вирватися з оточення вирушили на Закарпаття, а звідти в місто Нойгаммер, де дивізію наново доукомплектували».

Про свій вихід з оточення розповів Голова станиці Галицького братства вояків УД УНА «Галичина» Михайло Мулик, який служив у дивізії радистом, однак після наступу радянських військ, його позиції опинилися в глибокому тилу ворога: «Большевики думали що уже нас всіх перебили і спокійно йшли прямо на нас. Наш поручник сказав, що не здастся і застрілився. Я вже також приготувався до найгіршого. Але раптом чую мій колега-кулеметник кричить мені, – «Місько, відходь, я прикрию!». Пустив в хід скоростріл і поклав їх. Далі ми прийшли пішки зо 5 кілометрів, а коли знайшли водойму я був такий втомлений що як присів напитися так і заснув. Наступного дня треба було знайти щось їсти, ми були дуже голодні. Дійшли ми до міста Бродів і заховалися в стодолі у одного газди. А коли наступного ранку прокинулися, він нас здав – нас чекало повне подвір'я большевиків. Після того були допити на Луб'янці в Москві та вісім років сибірських таборів. А коли в кінці 50-х повернувся в Україну мене ніде не приписували та не брали на роботу. Навіть санітаром в психлікарні не міг влаштуватись».

14-та гренадерська дивізія Ваффен СС «Галичина» формувалась із 1943 року з українців-галичан. До її лав зголосились 83 тисячі добровольців, із-поміж яких відібрали 16 тисяч. 

Улітку 1944 року дивізія разом із 13-м корпусом четвертої танкової армії тримала оборону біля міста Броди. В результаті наступу радянських військ 18 липня 13-й корпус потрапив в оточення, а «Галичина» була кинута на різні ділянки фронту для ліквідації небезпечного становища. Після жорстоких боїв під Бродами 13-й корпус припинив існування, а залишки дивізії на чолі з генералом Фрайтагом прорвалися із оточення і почали пробиватися у Закарпаття.

Про це повідомили сьогодні, 25 липня, в інтернет-видання «Gazeta.ua», де також опублікували фото й відео з місця події. Раніше тележурналісти розповіли: «Тіла п’ятьох військовослужбовців, які загинули під час військової операції в Бродівському котлі у липні 1944 року, перепоховали у селі Червоне на Львівщині. Щороку на тамтешньому меморіальному кладовищі влаштовують пам’ятні заходи. Вшанувати солдатів, які загинули у боях під Бродами у 1944 приїздять сотні людей».

Про це повідомили сьогодні, 25 липня, на сайті телевізійного «5 каналу». Подробиці – в його відеосюжеті:

Як інформував «ЩЛ», на Львівщині вшанували вояків Української дивізії.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів