На Львівщині перепоховали останки вояків (відео, оновлено)

22:45 8 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба міністерства оборони України

Священнослужителі провели чин панахиди за загиблими.

До Дня пам'яті та примирення у місті Рава-Руська на Львівщині відбулось перепоховання двадцяти п'яти останків загиблих вояків у роки Першої та Другої світових війн. Молебень за полеглими вояками та перепоховання віднайдених решток відбулось на міському кладовищі.

Вояків ховали з військовими почестями з салютом та під траурний марш військового оркестру. До труни поклали особисті речі загиблих, які були при них: копійки, гудзики, хрестики, годинники та пряшки. Віддати останню шану прийшли військові, прикордонники, представники міської влади, активісти цивільного корпусу «Азов» та небайдужі жителі міста.

Місця захоронень загиблих вояків виявили учасники Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» під час польових пошукових досліджень на Львівщині. Серед перепохованих солдатів – 15 бійців червоноармійців та 10 вояків російської імператорської армії, проте вдалося ідентифікувати вірогідне ім'я лише одного із них.

Голова Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» Любомир Горбач розповів: «Так минулого року на одній з прикордонних застав на Львівщині дощем з землі вимило солдатську каску. Прикордонники розкопали останки червоноармійця. В кишені у нього знайшли текстолітову капсулу із «смертним талоном», яка свідчить про те, що він загинув 1941 року на початку війни. Адже у 1944 році радянські солдати замість капсул уже мали червоноармійські книжки. Папірець, який був вкладений у капсулу зберігся ідеально, але прочитати ім'я і прізвище солдата ми не змогли. Все що вдалося розібрати – це «Узбецкая СССР» та перший склад прізвища – «Дяк». Тобто чи це Дяков чи Дяків ми не знаємо».

За словами Горбача, нерідко пошуковці знаходять непошкоджені папірці в капсулах на останках солдатів, але там нічого не написано. Справа в тім, що попри атеїзм в СССР, червоноармійці таки були забобонні і заповнювати «смертник» у них вважалось поганою прикметою.

Решта 14 останків вояків Червоної Армії пошуковці віднайшли біля міст Самбора та Зашкова на Львівщині. Любомира Горбача розповів також: «Солдати, які погинули в 1944 році у Бродівському котлі ще позавчора лежали на місці своєї смерті – в тому окопі, де й загинули. У явіть собі, від 1944 року просто в окопі лежать не поховані солдати країни-переможця у Другій світовій. Впродовж стількох років їх ніхто навіть не шукав!».

Окрім цього, сьогодні перепоховали останки 10-ти вояків російської імператорської армії, яких знайшли біля села Магерів. По латунним цифрам, які кріпились у них на погонах пошуковці припускають, що це бійці Полтавського полку російської імператорської армії, серед яких вірогідно були українці.

Любомир Горбач зазначив: «Ми не робимо жодної різниці, коли ми відшукуємо поховання чи то червоноармійця чи вояка німецького вермахту чи бійця УПА. Ми однаково по людськи відносимося як до росіянина так і до німця, адже вони не за власним бажанням, а за волею обставин змушені були йти на цю війну і вбивати один одного».

Про це повідомили сьогодні, 8 травня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua». Натомість у прес-службі міністерства оборони України розповіли в неділю:

«Напередодні Дня пам’яті та примирення, аби вшанувати пам’ять українців та вояків інших національностей на Меморіалі солдатської слави міського кладовища міста Рава Руська в Жовківському районі перепоховали останки 25 солдатів, які загинули на Львівщині у роки Першої та Другої світових воєн», 

«Голова громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Любомир Горбач пояснив під час громадської панахиди за загиблими:

«Ці останки активісти Товариства віднайшли на території Львівської області, де свого часу точилися кровопролитні бої. Цього разу ми перепоховуємо 15 червоноармійців, один з яких загинув у 1941 році поблизу міста Рава Руська, а решта – у 1944 році під час боїв так званого Бродівського котла.

Ще 10 останків належать військовослужбовцям часів Першої світової війни. Знайдені особисті речі та цифри на погонах цих вояків дають нам підстави вважати, що всі вони служили у Полтавському полку царської армії. І ми не виключаємо, що серед них є українці з Полтавщини».

Українська земля, на жаль, під час найбільших світових конфліктів завжди ставала епіцентром боротьби між противниками. Українці – це європейська цивілізована нація, тож наш обов’язок віддати належну шану усім загиблим під час війни не залежно від того, у яких арміях вони перебували та якої національності були. І сьогодні галичани вже вкотре це доводять, спростовуючи закиди російської пропаганди ніби на Західній Україні не шанують загиблих військовослужбовців і плюндрують їхні пам’ятники та могили».

Віддати останню шану полеглим воїнам прийшли представники облдержадміністрації, місцевої влади та громади міста Рави Руської, члени ветеранських організацій та молодь. Священнослужителі провели чин панахиди за загиблими. Після чого віднайдені останки воїнів захоронили із дотриманням усіх військових ритуалів».

Раніше в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації розповіли 7 травня,:

«У суботу, 7 травня, у Рава-Руській у Жовківському районі перепоховали останки двадцяти п’яти солдатів, які загинули у роки Першої та Другої світових воєн». Рештки були віднайдені та ексгумовані пошуковцями Товариства пошуку жертв війни «Пам’ять». Голова ГО «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Любомир Горбач зазначив під час виступу: «На жаль, українська земля під час найбільших світових конфліктів завжди ставала епіцентром боротьби між противниками. Часто перебуваючи у складі різних армій та держав, українці були змушені боротися один проти одного. Українці – це європейська цивілізована нація, тож наш обов’язок віддати належну шану усім загиблим під час війни не залежно від того у яких арміях вони перебували та якої національності були».

Віддати останню шану полеглим воїнам прийшли члени ветеранських організацій, молодь, представники облдержадміністрації та місцевої влади. Священнослужителі провели чин панахиди за загиблими. Опісля відбулося перепоховання за військовими почестями».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів