На Львівщині натрапили на поховання воїнів Української повстанської армії (відео)

23:05 12 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: galinfo.com.ua

В урочищі «Альтана» на Сколівщині виявили близько 30 людських останків.

За інформацією комунального підприємства «Доля» Львівської обласної ради, більшість належить воякам Української повстанської армії. Дослідники зняли верхній шар землі у восьми місцях і в ямах виявили два тризуби, один на кашкеті, залишки військової форми упівців, також німецької і радянської, ґудзики.

Керівник пошукового підприємства «Доля», депутат Львівської облради Святослав Шеремета розповів: «Навіть виявили форму німецького морського вояка, прострілений кулею годинник. Нам про людські кістки на цій території повідомили місцеві активісти. Як виявилось кілька тижнів тому, чорні археологи розкопали місце і, вочевидь, забрали якісь предмети, а половину людських кісток кинули збоку. Їх і побачили селяни. Також у похованнях ми знайшли радянські монети 1946 року».

Місцеві мешканці ще на початку 1990-х розповідали про те, що урочище «Альтана» було місцем поховання у період руху опору, з другої половини 40-х років і до 1952-го. У районі дуже активно працював відділ НКВС, який нищив повстанців.

Енкаведисти після бою звозили тіла упівців на упізнання, потім арештовували і допитували рідних загиблих. Відтак на місці виявленого поховання можуть бути також тіла і закатованих вояків УПА та їхніх близьких, вважають дослідники.

Як стверджували старожили, людей вивозили на фірах в урочище й там скидали у потік, а не закопували. Але, як виявилось, тіла таки скидали в ями.

Дослідники припускають, що виявлять десятки людських останків. Зараз розпочали проводити їх ексгумацію.

Скільки саме людей спочиває в урочищі «Альтана» – невідомо. На меморіальній таблиці, встановленій кілька років тому в урочищі, викарбовані імена 200 людей.

Про це повідомили сьогодні, 12 травня, «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів