Мюллера поховали на єврейському кладовищі у Берліні

21:45 31 жовтня 2013 р.

Фото до новини


Фото: Bild

Глядачам радянського телесеріалу "17 миттєвостей весни" шеф гестапо Мюллер запам'ятався хитрим, мудрим та іронічним завдяки акторській майстерності Леоніда Бронєвого, який зараз лікується у рідному для нього Києві.

Один із головних нацистських злочинців, глава гестапо Генріх Мюллер був похований на єврейському кладовищі в центрі Берліна. До такого висновку дійшов німецький історик Йоханнес Тухель. До останнього часу про долю Мюллера, зниклого в травні 1945 року, циркулювали найрізноманітніші версії. Єврейські організації - у разі підтвердження даних вченого - вимагають перепоховати прах Мюллера.

У своєму дослідженні професор Вільного університету Берліна Тухель спирається на документи, виявлені в архівах, повідомляє газета Bild. Головними доказами його висновків про місце останнього притулку Мюллера, на думку Тухеля, служать свідоцтво про смерть і свідчення гробаря.

Де, коли і як саме загинув шеф гестапо - чи був убитий або покінчив з собою - залишається загадкою. Точних даних на цей рахунок, як і раніше, немає. Але головне, на думку історика, поставлена ​​крапка у головному питанні: що сталося з Мюллером після війни?

«Спецслужби США і ФРН помилялися, вважаючи, що Мюллер вижив , - вважає Тухель. - Тіло Мюллера було знайдено в серпні 1945 року в тимчасовій братській могилі біля колишнього міністерства авіації рейху. Тоді ж, у серпні, він і був перепохований у братській могилі на старому єврейському кладовищі в районі Мітте. Особистість відомого члена НСДАП була точно ідентифікована. Труп Мюллера був у генеральському мундирі, а у внутрішній кишені було посвідчення з фотографією» , - стверджує дослідник.

Раніше висувалися найрізноманітніші і неймовірні версії про те, що ж сталося з Мюллером після війни. Одні дослідники стверджували, ніби він був завербований НКВС і таємно жив в СРСР, де помер в 1948 році; інші - наполягали, що він зміг виїхати з окупованої Німеччини та осів у Латинській Америці - в Аргентині або Чилі, де після закінчення Другої світової дійсно ховалося багато нацистськиї діячів, які жили там за підробленими документами. Серед можливих місць перебування Мюллера називалася також Чехословаччина. Пошуки Мюллера дуже ускладнювала поширеність його прізвища.

«Те, що найжорстокіший нацистський садист був похований саме на єврейському кладовищі , - жахливий несмак, - заявив Bild голова Центральної ради євреїв у ФРН Дітер Грауманн.

«Невідомо, хто і коли його заховав і чому на єврейському цвинтарі, але, безумовно, це злочин і блюзнірство - ховати там головного гестапівця, головну людину, яка реалізовувала «Остаточне вирішення єврейського питання» , - заявила президент громадського фонду «Голокост» Алла Гербер . - Він не має морального права лежати поруч з народом, який він ненавидів і нищив. Я вважаю, що якщо це дійсно рештки Мюллера, то його необхідно перепоховати й забути про нього. Не викидати, звичайно, не уподібнюватися йому та іншим нацистам».

За іронією долі образ Мюллера у радянському телесеріалі "17 миттєвостей весни" майстерно зіграв Леонід Бронєвой, який народився в єврейській сім'ї у Києві. На екрані замість садиста-костолома глядачі побачили хитрого, мудрого та іронічного поліцая-професіонала. До речі, 84-річний актор нещодавно прибув до столиці України і ще два тижні пробуде в Києві, в міському Центрі серця, де пройде повторний курс лікування (торік його доставили сюди ж відразу ж після спектаклю - з широким інфарктом). Тепер Бронєвой попросив лікарів забезпечити йому інкогніто по максимуму, пишуть "Вести".  

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів