«Ми, мешканці міста Львова, як ніхто розуміємо той біль, який переживають кримські татари» (відео)

08:55 19 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / «Gazeta.ua»

18 травня у Львові пройшов траурний мітинг до 71-ї річниці депортації кримських татар.

Увечері на площі перед пам'ятником Тарасові Шевченку зібралося близько сотні людей з державною та кримськотатарською символікою. Громада складалася з львів'ян та переселенців з Криму та Донбасу.

Люди прийшли вшанувати пам'ять жертв сталінської депортації кримських татар, що роз почалася вранці 18 травня 1944 року. Тоді із Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя було примусово переселено на схід СРСР понад 200 тисяч осіб.

Виселяли вночі, на збори давали декілька хвилин, тижнями везли в нелюдських умовах товарними вагонами.

Після молитви співзасновник ініціативи «Крим SOS» Алім Алієв запросив до промови міського голову Львова Андрія Садового, який зазначив: «Ми, мешканці міста Львова, як ніхто розуміємо той біль, який переживають кримські татари. У Львові, на Галичині, важко знайти родину, яка би не зазнала біди у 20 столітті: виселення, тюрми, табори, поневолення. Але ми всі думали, що цей біль лишиться у 20 столітті. Але не так сталося і сьогодні багато кримських татар, мешканців Криму покинули свою рідну батьківську землю. Так само, як сьогодні багато українців полягли у важкій війні, яка триває на сході нашої держави».

До присутніх також звернулися з промовами віце-ректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович, громадські активісти та представники кримськотатарської громади міста. Організували захід Меджліс кримськотатарського народу, громадська ініціатива «Крим SOS», кримськотатарський культурний центр «Кримський дім у Львові», громадська організація «Земляцтво кримських татар».

Про це повідомили сьогодні, 19 травня, в київському інтернет-виданні «Gazeta.ua».

Як інформував «ЩЛ», у Львові вшанували пам’ять жертв депортації мистецькою акцією, а також на мітингу біля пам'ятника Тарасові Шевченку, після якого запалили свічки пам’яті за загиблими кримськими татарами.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів