Меморіал на межі Львівщини й Закарпаття відкриють наступного тижня

09:40 16 травня 2017 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської обласної ради

Роботи з будівництва та облаштування меморіального кладовища січовиків Карпатської України на Верецькому перевалі завершуються.

Про це повідомили у Львівській обласній раді. У ній також поінформували, що її голова Олександр Ганущин, керівник комунального підприємсва «Доля» Святослав Шеремета, керівництво Сколівського району та підрядники перевірити стан та якість виконаних робіт.

Олександр Ганущин зазначив: «Саме на Верецькому перевалі у далекому 1939 році загинуло понад 600 січовиків Карпатської України. Світла пам'ять, велика подяка та пошана про наших героїв повинна жити завжди».

«На місці меморіального кладовища уже поставили кілька десятків хрестів, облаштували територію. Тепер встановлюватимуть великий центральний хрест. Поряд з пам’ятним місцем розташують інформаційний щит написаний чотирма мовами: українською, англійською, угорською та польською. Окрім цього, проведуть ряд робіт із благоустрою території. Офіційне відкриття меморіального кладовища на Верецькому перевалі планують уже наступного тижня», – повідомили також в облраді.

«У жовтні-листопаді 2008 року комунальне підприємство Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій «Доля» за дорученням Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій провело пошук місць поховань вояків Карпатської Січі на Верецькому перевалі. Дослідження проводилися в околиці сіл Жупани Сколівського району Львівської області та Верб'яж Воловецького району Закарпатської області. Як свідчать знайдені під час розкопок матеріали, це були вояки Карпатської Січі – галичани, розстріляні на Верецькому перевалі у березні 1939 року», – розповіли також в облраді.

«Військовим органом Карпатської України була мілітарна організація «Карпатська Січ», початки якої сягають листопада 1938 року. Своїм основним завданням організація вважала захист Закарпаття від нападів угорських і польських диверсійних загонів. Найбільша битва розгорнулась 15 березня на Красному полі – рівнині, що лежала на правому березі Тиси поблизу Хуста. В цьому бою загинуло близько 230 січовиків, чеських воїнів і добровольців.», – нагадали також в облраді.

«На центральному напрямі бої відбулися на околиці міст Сваляви та Іршави. Січовики втратили близько 200 убитими і понад 400 пораненими; в полон було взято біля 300 осіб. 

Убитих січовиків поховали на Верецькому перевалі, за кілька метрів від лінії тодішнього кордону. На братській могилі поставили дерев'яний хрест. Інші групи січовиків було розстріляно праворуч від перевалу з боку Глухівського верху та поблизу глибокої долини. Тут було вбито 230 вояків Карпатської Січі. Загальна кількість січовиків, розстріляних на Верецькому перевалі, становила близько 600 осіб», – повідомили також сьогодні, 16 травня, в прес-службі Львівської облради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів