Львів’яни вшанують Героїв Небесної Сотні

14:15 7 лютого 2018 р.

Фото до новини


Фото: скріншот фрагменту на сторінці сайту Львівської міськради

У міськраді запевнили: «У Львові підготували низку заходів, щоб гідно вшанувати загиблих Героїв, пригадати кожного борця за волю України та помолитися за них».

У прес-службі Львівської міськради повідомили сьогодні, 7 лютого: «18-20 лютого 2018 року Україна вшановуватиме пам’ять Героїв Небесної Сотні. З цієї нагоди у Львові підготували низку заходів, щоб гідно вшанувати загиблих Героїв, пригадати кожного борця за волю України та помолитися за них. Сьогодні представники влади міста, зокрема й культурно-мистецьких інституцій Львова, розповіли про те, коли і куди можна долучитися до вшанування новітніх Героїв».

Зокрема, заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив: ««З 18 лютого ми плануємо ряд заходів для вшанування Героїв Небесної Сотні. 20 лютого о 19.00 відбудеться акція «Свіча пам’яті», тобто буде запалення лампадок для вшанування Героїв Небесної Сотні на проспекті Свободи біля пам’ятника Шевченку. 22 лютого о 15.00 ми плануємо поговорити про церкву Майдану разом з отцями, тому що церква відігравала дуже значну й велику роль. Ми пам‘ятаємо капеланів, які були на Майдані. Це відбуватиметься в межах проекту «Духовна велич Львова». Окрім того, в межах міста будуть розміщені білборди та сітілайти з графікою, яка була дуже відома та популярна в цей складний час Майдану».

Андрій Москаленко також розповів: «Ми пропонуємо музично-мистецьку композицію «Герої не вмирають» по великих локаціях, зокрема – в Будинку органної музики відбуватиметься Літургія. Окрім того, ця Літургія відбуватиметься на двох локаціях: в органному залі та музеї «Територія терору». Буде великий вечір пам‘яті Героїв Небесної Сотні в Палаці Хоткевича, також фактично в усіх медіатеках та бібліотеках міста будуть тематичні зустрічі, починаючи від конкретних історій, конкретних людей, які були на Майдані, історії про тих, хто, на жаль, загинув на Майдані».

Заступник міського голови також поінформував: «Я вже згадував музей «Територія Терору», зараз там триває виставка, яка буде до 18 лютого оновлена. Там будуть різні елементи експозиції з Майдану, тобто можна прийти й кожен матиме змогу подивитися й згадати собі ці події. Всі міські доми, які є в Рудному, Винниках, у Львові – також  будуть проводити вечори пам‘яті від 18 до 28 лютого».

Андрій Москаленко також повідомив: «Щодня триває робота по запрошенню сімей учасників АТО, але ми з сьогоднішнього дня починаємо анонсувати ряд заходів. Ми розуміємо, що хтось планує поїхати в Київ, хтось буде у Львові, тому ми сьогодні озвучуємо програму, аби людина мала змогу вибрати куди вона піде: поїде на Сихів, чи можливо вона піде в Органний зал, чи в Народний дім, чи, можливо, в Палац Хоткевича, чи матиме змогу ввечері запалити свічу».

Натомість директор ЛКП «Довженко центр» Марта Іванишин зазначила: «У Центрі Довженка на проспекті Червоної Калини, 81 на Сихові відбудеться Культурно-мистецький захід пам’яті Героїв Небесної Сотні. Дійство готуємо за участю хору «Гомін», буде літературна частина, будемо транслювати відео з тодішніх подій на Майдані. Також у нашому заході погодився взяти участь Віктор Винник – відомий львівський виконавець, тому ми висловлюємо йому подяку і чекаємо на його виконання.

Марта Іванишин також розповіла: «Велику програму ми розробляємо спільно з нашим муніципальним хором «Гомін», але теж, хочу зауважити, це буде не просто концерт і прості банальні речі. Тут навпаки ми хочемо більше зосередити увагу на цих подіях, які відбувалися. Насправді, ці події змінили кожного з нас, тому ми залучаємо відомих виконавців, транслюватимемо ролики з Майдану. У неділю, 18 лютого о 17.00 вхід буде вільний і ми розраховуємо на близько 1000 людей. Звісно, ми будемо контактувати з сім’ями бійців АТО, аби запрошувати їх».

Своєю чергою, заступник директора Будинку органної та камерної музики у Львові Тарас Демко повідомив: «В органному залі планується дві події до вшанування Героїв Небесної Сотні. Цими проектами ми плануємо вшанувати Героїв модерної нації по-мистецьки, залучивши до цього професійних музикантів. Ми плануємо виконати Літургію, яку написав Станіслав Людкевич, бо цей твір є знаковим для України. Літургія – це збірник літургійних пісень, які ніколи не виконували до того. Людкевич написав їх впродовж радянського режиму і зрозуміло, що ці твори не могли бути виконані. Вперше їх виконав локальний ансамбль «Collegium Musicum», який був спеціально створений для цього проекту під час Людкевич ФЕСТу, який відбувався у Львові у вересні. Ми повторимо цей твір 20 лютого в Органному залі і 28 лютого у Музеї «Територія Терору».

Тарас Демко також зазначив: 20 лютого в Органному залі у фойє транслюватимуть тематичні кадри, які нам дали з Музею «Територія Терору». Окрім цього, у музеї проходитиме виставка «Особисті історії Революції Гідності». Вхід за квитками. Ми працюємо з родинами бійців АТО, зокрема й з учасниками сучасної історії, запрошуємо їх. Чи не вперше в історії українського мистецтва ми виводимо церковну події, церковний твір у концертний зал. Приблизна тривалість дійств – година. Ми вважаємо, що момент мистецької концентрації дозволить рефлексувати та подумки приєднатися до вшанування пам’яті. 28 лютого ціна на захід в Органному залі складе 80 гривень, однак половину квитків віддають безкоштовно для запрошення членів та сімей бійців АТО. А 20 лютого ціна на захід – 50 гривень».

Про це поінформували в прес-службі Львівської міськради, де також опублікували «Програму заходів по вшануванню Героїв Небесної Сотні у Львові».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів