Львів’яни вшанували пам'ять жертв голодоморів (відео)

17:50 22 листопада 2014 р.

Фото до новини


Фото: unn.com.ua

Сьогодні, 22 листопада, біля пам’ятника Тарасові Шевченку на проспекті Свободи представники різних конфесій відслужили панахиду за померлими від голоду.


Відео: Галнет Новини

У Львові у суботу, 22 листопада, відбулися заходи із вшанування пам’яті жертв голодоморів 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років в Україні. Громадські активісти та керівництво області запалили свічки в пам'ять про жертв трагедії.

Спочатку керівники області, представники дипломатичних установ та громадські активісти поклали пшеничні колоски до пам’ятного знаку жертвам голодомору та політичних репресій. Згодом біля пам’ятника Тарасу Шевченку представники різних конфесій відслужили панахиду за померлими від голоду.

Вшанувати загиблих прийшло багато львів’ян, яким роздавали пшеничні колоски перев’язані чорною стрічкою. Як зазначили організатори, таким чином вони хотіли нагадати людям, що навіть така мала допомога колись могла врятувати життя. Рівно о 16:00 розпочалась всеукраїнська хвилина мовчання, після якої на площі запалили лампадки.

День пам’яті жертв голодомору в Україні традиційно відзначають наприкінці листопада. Історики зазначають, що під час голодомору 1932-1933 років в Україні від голоду померло близько 4 млн. осіб.

Найбільше українців загинуло у сучасних Харківській, Київській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Дніпропетровській, Житомирській, Вінницькій, Чернігівській, Одеській областях та в Молдові, яка тоді була у складі УРСР. У резолюції Європарламенту від 2008 року Голодомор названо « жахливим злочином проти народу України та людяності». Документ також містить посилання на Конвенцію ООН про геноцид.

Сьогодні пам'ять жертв голодомору вшановують не тільки в Україні, а й у 32 країнах, де проживає українська діаспора. Про це повідомляється в суботу на сайті інтернет-видання «Zaxid.net». Натомість Західна інформаційна корпорація розповіла сьогодні, 22 листопада:

«Сьогодні, 22 листопада, у Львові відбулися заходи зі вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні. Активісти провели кілька акцій, нагадуючи львів’янам про геноцид проти українців.

Керівництво області, зокрема т. в. о. голови Львівської ОДА Юрій Турянський, голова обласної ради Петро Колодій, а також Генеральний Консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд та представники громадськості поклали пшеничні та житні колоски до пам’ятного знаку жертвам Голодомору та політичних репресій. Водночас активісти біля пам’ятника Шевченку роздавали перехожим пшеничні колоски, перев’язані чорними траурними стрічками.

« Ми проводимо акцію « Колоски пам’яті» , які символізують те, що в 1932-1933 роках ці колоски могли врятувати комусь життя. Згідно з тодішнім законом « про п’ять колосків» , українців фактично позбавили права них. Таким чином, ми хочемо спонукати людей, щоб вони згадали свою історію і пам’ятали про тих, хто загинув під час Голодомору» , – пояснила активістка Мар’яна.

Священики різних конфесій відслужили панахиду за померлими від голоду. У центрі міста зібралося багато львів’ян, які прийшли вшанувати загиблих у трагедії. Опісля хвилини мовчання розпочалася акція « Запали свічку жертвам пам’яті Голодомору» . Також на площі перед пам’ятником Шевченку з лампадок символічно виклали тризуб та роки голодоморів в Україні».

Про це повідомив у суботу кореспондент «IA ZIK».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів