Львів’яни пом’янули розстріляних професорів

12:20 3 липня 2017 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської міськради

У понеділок, 3 липня, на Вулецьких пагорбах у Львові відбулося меморіальне зібрання, приурочене 76-м роковинам з дня загибелі львівських професорів в липні 1941 року.

Про це повідомили сьогодні, 3 липня, у Львівській міськраді, де також поінформували: «Квіти до пам’ятника розстріляних нацистами професорів поклали представники міської влади Львова і Вроцлава, представники Республіки Польща на чолі з Генеральним Консулом у Львові Рафалом Вольські, керівники львівських і польських вишів, академічна спільнота, духовенство різних конфесій та небайдужі львів’яни і поляки. Опісля відбулася спільна поминальна молитва».

«Пам’ятник відомим львівським вченим, розстріляних німецькими нацистами у 1941 році, відкритий 3 липня 2011 року. В результаті міжнародного конкурсу на кращий пам’ятник загиблим перемогу здобув спільний польсько-український проект скульптора Олександра Сьліви (Краків) та архітекторів Олега Трофименка й Дмитра Сорокевича (Львів). Це своєрідна арка, що складається із 10 каменів, які символізують 10 Божих заповідей. П’ята заповідь – «Не убий!» – суттєво порушена, ніби збита. Це символізує те, що коли людина порушує заповідь Божу, є загроза зруйнувати цілісність світу. Монумент розташований на Вулецьких пагорбах у Парку студентів Національного університету «Львівська політехніка» в районі вулиць Академічної, Сахарова, Відкритої та Лукаша-Карпинця», – нагадали також у міськраді.

«Через тиждень від початку радянсько-німецької війни, 30 червня 1941 року, частини вермахту зайняли Львів. Вже 1-2 липня до міста прибули спецгрупи СС для ліквідації всіх, хто був визнаний ворогами гітлеризму. Одна з них під орудою бригаденфюрера СС Шонґарта здійснила арешти й розстріл у ніч на 4 липня 39 професорів львівських вищих навчальних закладів. Жертвами нацистів стали відомі науковці, зокрема, викладачі Львівської політехніки Бартель, Вайгель, Ломницький, Броніслав і Зигмунд Лоншан де Бер’є, Пілят, Круковський, Стозек та інші», – повідомили також сьогодні, 3 липня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів