«Львівська політехніка» також шукає останки короля Данила

12:59 3 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Наразі віднайдено релікти фундаментів і стін кафедральної церкви Пресвятої Богородиці у Холмі.

Як повідомляє прес-служба Національного університету «Львівська політехніка», у ньому відбулася презентація результатів першого етапу українсько-польського наукового проекту «Пошук, ідентифікація і наукове вивчення найстарішого храму Пресвятої Богородиці, побудованого у Холмі королем Данилом Галицьким», який здійснюється за підтримки Фонду Петра Порошенка та Національного інституту спадщини міністерства культури Польщі. А зокрема до його реалізації активно долучилася, забезпечивши технічне оснащення археологічних і дослідницьких робіт, і «Львівська політехніка».

Під час презентації результатів першого етапу цього проекту керівник української групи експедиції, завідувач кафедри реставрації та реконструкції архітектурних комплексів Інституту архітектури професор Микола Бевз, підкреслив унікальність і складність проведення археологічних досліджень на території Замкової гори у польському місті Холм, де розташований собор Різдва Пресвятої Богородиці. Адже розкопки треба було вести всередині діючого храму з ювелірною точністю у перервах, коли не було відправ.

Однак уже на першому етапі робіт з використанням найсучаснішого георадару було віднайдено археологічний об'єкт ХІІІ століття – релікти фундаментів та стін кафедральної церкви Пресвятої Богородиці, збудованого за новими європейськими технологіями з використанням цегельної кладки і винятково міцного розчину. Причому першу згадку про цю церкву відносять до 1253 року.

Вона неодноразово згадувалася у літописах, але у ХVIII столітті стару кафедру було розібрано й сліди її загубилася. Та все ж залишки храму віднайдено. А для України особлива цінність проведених робіт полягає у тому, що в одній з крипт можуть перебувати останки короля Данила та двох його синів – Романа і Шварна.

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів