Львівщина відзначить 100-річчя утворення ЗУНР

11:30 1 лютого 2018 р.

Фото до новини


Фото: portal.lviv.ua

100-річчя утворенняЗУНР відзначатимуть на Львівщині впродовж року.

У середу, 31 січня, відбулося засідання організаційного комітету з підготовки святкування 100-річчя ЗУНР у 2018 році. Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної ради, де також розповіли: «Участь у нараді взяв перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус. Робота оргкомітету поділена на п’ять напрямків, заходи яких реалізовуватимуться впродовж року».

Андрій Білоус поінформував: «Основний блок – це культурно-освітні заходи, зокрема театралізовані реконструкції, фестивалі, виставки, а також молодіжні, освітні, туристичні проекти, які відбуватимуться в рамках святкування 100-річчя ЗУНР. Великий перелік заходів, які планується здійснити, передбачає, зокрема театралізовані дійства «Засідання Української Національної Ради в Народному домі», «Рейди Української Галицької Армії», «Листопадовий чин».

Перший заступник голови обласної ради також зазначив: «Інший напрямок – видавнича робота. Уже визначено, що буде профінансовано видання тритомної «Енциклопедії Західноукраїнської Народної Республіки», монографії Ярослава Дашкевича про участь євреїв у подіях ЗУНР, художньо-історичного альманаху з творами українських митців, які були активними учасниками визвольної боротьби у 1914 – 1920 роках».

Пріоритетом обласної програми підтримки книговидання цього року буде підтримка видань, присвячених ЗУНР. Наступний напрямок – наукова, дослідницька, пошукова діяльність. Тут планується серед інших заходів – проведення всеукраїнської наукової конференції «Західноукраїнська Народна Республіка: уроки державотворення та Соборності України» у Львові, Києві, Івано-Франківську, Тернополі та Чернівцях», – розповіли також в облраді.

«Ще один напрямок – пам’ятники, меморіали, цвинтарі, інформаційні таблиці. У цьому блоці перелік заходів складається з кількох десятків пунктів. Серед них – встановлення пам’ятних знаків загиблим воїнам УПА, Січовим стрільцям та учасникам національно-визвольних змагань, відновлення кладовища воїнів УГА в Жовкві, забезпечення спорудження центрального елементу Меморіалу УГА у Стрию, впорядкування поховання вояків УГА в Сокалі. Також у рамках спільного проекту між трьома областями – Львівською, Тернопільською, Івано-Франківською – передбачено відновлення меморіалу воїнам УГА Чортківської офензиви (Тернопільська область)», – поінформували також в облраді.

«Крім того, пропонується встановити інформаційні таблиці в місцях, пов’язаних з історією ЗУНР, і розглядається можливість встановлення пам’ятників. І останній розділ – реклама як інформаційне висвітлення святкування 100-річчя ЗУНР та його промоція», – повідомили також у прес-службі Львівської лблради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів