Львів відсвяткував 95-річчя створення ЗУНР

18:57 1 листопада 2013 р.

Фото до новини


Фото: day.kiev.ua

«Якщо хочемо мати добре майбутнє, то в школах, а особливо у сім’ях батьки повинні розказувати про ці сторінки, про наші успіхи».

Кореспондент столичної газети «День» у Львові Тетяна Козирєва розповіла в цьому виданні про чергові роковини Листопадового Чину наступне:

«На вшанування пам’яті про Західноукраїнську народну республіку, що існувала у 1918–1919 роках на території Західної України зі столицею у Львові, у місті Лева провели урочисту ходу, участь у якій взяли учнівська та студентська молодь, представники громадських організацій та всі охочі. «Дуже важливо, щоб наші діти знали історію – нашу героїчну історію, – вважає міський голова Львова Андрій Садовий. –  Тому, якщо хочемо мати добре майбутнє, в школах, а особливо у сім’ях батьки повинні розказувати про ці сторінки, про наші успіхи».

Кінцевий пункт ходи – меморіал Українським січовим стрільцям, що на Янівському кладовищі, де відбулися покладання квітів, запалення поминальних лампадок, панахида та громадське віче.

Квіти поклали й на Личаківському цвинтарі – на Меморіалі воїнам УГА. Також – до могил держсекретаря військових справ ЗУНР Дмитра Вітовського, активного учасника Листопадового повстання Михайла Галущинського,  засновника «Пласту» Олександра Тисовського, воїна УГА Северина Левицького та президента національної ради ЗУНР Євгена Петрушевича.

Тим часом, активісти Учнівського братства організували театралізовану постановку, що відбулася біля будинку офіцерів на вул. Театральній, 22, де 1918-го був штаб Листопадового повстання. Крім того, на площі Ринок, перед входом до міської ради, переодягнені у повстанську форму реконструктори виставили бойову машину та кулемети.

Школярі говорять, що імітували події, щоби нагадати львів’янам та гостям міста про 1 листопада 1918 року, позаяк більшість опитаних ними перехожих і гадки не мають про ЗУНР.

Також учасники реконструкції роздавали перехожим копії відозв 1918 року про встановлення у Львові української влади, де засвідчено демократичні засади державотворення та гарантовано рівні права усім національностям і віросповіданням молодої Української держави».

Як повідомляв «ЩЛ», завтра відбудуться квестові змагання «Осіння Звитяга», також присвячені 95-й річниці Листопадового Чину.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів