Плитки «Монумента Слави» у Львові можуть відпасти, – архітектор

16:45 10 липня 2017 р.

Фото до новини


Фото: zik.ua

У міськраді запевнили: «Сьогодні з метою безпеки львів'ян частину комплексу буде обгороджено турнікетами».

У Львівській міськраді поінформували сьогодні, 10 липня: «Як повідомив заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, стосовно ситуації із «Монументом Слави», вирішено обгородити пам’ятник та провести протиаварійні роботи задля безпеки мешканців міста. Також не виключають можливість музеєфікації та демонтажу. За його словами, запускають процедуру оголошення архітектурного конкурсу, щоб чітко показати і знати, як ця територія буде функціонувати».

Дослівно ж Андрій Москаленко зазначив: «У четвер відбулося друге засідання комісії щодо експонування «Монументу Слави» на вулиці Стрийській. Ми слухали експертів, звучали різні думки під час засідання комісії. З одного боку – думки щодо музеєфікації, з іншого – щодо демонтажу».

Чиновник також повідомив: «За результатами засідання комісії, на основі документів, які були озвучені, ми прийняли декілька рішень. Перше рішення це після того, як Галицькою районною адміністрацією було проведено акт обстеження всього комплексу та об'єкту, було виявлено, що частина знаходиться в аварійному стані. Оскільки для нас безпека львів'ян є на першому місці, ми домовились до наступних кроків: відповідне рішення виконавчого комітету про замовлення даних робіт через Галицьку районну адміністрацію буде прийнято в п'ятницю на виконкомі».

Заступник міського голови також розповів: «Друге питання – сьогодні з метою безпеки львів'ян частина комплексу буде обгороджено турнікетами, щоб було попередження, що є частина плит, які можуть фізично підпасти. Другий пункт – можливість музеєфікації та демонтажу. Потрібна чітка дорожня карта, що потрібно для цього зробити і скільки це буде коштувати, бо сама конструкція є великою і будь-яке прийняте рішення вимагатиме певної суми коштів, відповідальності, чітких термінів».

Андрій Москаленко також зазначив: «Окрім того, ми проговорили і домовились, що запускаємо процедуру оголошення архітектурного конкурсу, щоб чітко показати і знати як ця територія буде функціонувати, працювати, так як поруч є парк та Академія Сухопутних військ і разом вони якось повинні жити. Окрім того, є ряд інфраструктурних питань, які потрібно вирішити».

Про це повідомили сьогодні, 10 липня, в прес-службі Львівської міськради.

Натомість головний архітектор Львова Юліан Чаплінський зауважив: ««В першу чергу є підозри про те, що з цього пілону чи колони можуть відпасти гранітні плитки, і якщо ці плитки впадуть, то очевидно, можуть нашкодити і мешканцям, і відвідувачам парку. Також треба простукати весь пам’ятник на предмет того, як він тримається і забезпечити те, щоб як мінімум познімати ці гранітні плити. Що стосується великих скульптур, то вони навряд чи можуть впасти. Як мінімум кілька тижнів піде на роботу конструкторів з Політехніки, які повинні дати оцінку несучій здатності тих конструкцій і пропозицій по тому, як запобігти відпаданню тих плиток і що з ним в принципі можна робити. Результати цих дослідження ми озвучимо теж».

Про це також повідомили сьогодні, 10 липня, в прес-службі Львівської міськради.

Юліан Чаплінський  також вважає: «Якщо громада Львова більшістю вважатиме, що цей монумент потрібно знести, то очевидно, що це питання має вирішитись на рівні сесії депутатів міської ради. В будь-якому випадку цей демонтаж не є звиклим демонтажем, де краном можна потягнути і перенести конструкції. Це тонни залізобетону, бо за радянських часів це робилося дуже скрупульозно, і міська рада повинна виділити гроші на відповідні роботи, на проект демонтажу, має бути погоджений кошторис і тоді вже можуть починатись якісь дії. Це не є простий процес».

Головний архітектор Львова також пояснив: «Якщо більшість львів’ян за те (демонтаж, - авт), то ми повинні це покласти в законне русло і зробити це цивілізовано, ніж говорити про якісь самовчинні знесення. Основні дві думки, які комісія висловила, це демонтаж і можлива музеєфікація цього комплексу. Музеєфікація – річ, яка може бути і як реконструйована площа, і як частковий демонтаж, так і повний демонтаж для переселення в музеї. Тобто це є тема для наступних зустрічей і обговорення».

Своєю чергою, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко повідомив: «Усе залежить від того, яке рішення буде напрацьоване в кінцевому результаті. Одне рішення може передбачати необхідність сесії міської ради, інше – необхідність рішення виконавчого комітету, можливо буде рішення, яке передбачатиме ще ряд інших документів. Заслухавши інформацію про аварійність вже на попередньому засіданні робочої групи в четвер, відповідно сьогодні вже розпочалися дії, була одна комісія, є тимчасове загородження, і почалися роботи з Політехнікою. Будь-яке з цих рішень вимагає чіткого обґрунтування».

А Юліан Чаплінський також зауважив: «Що стосується декомунізації, то Інститут національної пам’яті дав відповідь про те, що юридично цей пам’ятник не підпадає під закон про декомунізацію. І тому рішення про його знесення є виключно відповідальністю місцевих органів самоврядування». 

Про це також повідомили сьогодні, 10 липня, в прес-службі Львівської міськради.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів