Глави УГКЦ і Львівських облради та ОДА вшанували Михайла Вербицького на його малій батьківщині (відео)

18:15 4 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

Як повідомили у середу «Щоденному Львову» в прес-службі ЛОДА, сьогодні, 4 березня, в селі Млини Ярославського повіту Республіки Польща відбулися урочисті заходи з відзначення 200-річчя від дня народження отця Михайла Вербицького та 150-річчя від першого публічного виконання Державного Гімну України.


Відео: «Телевізійна служба новин» каналу «1+1»

«Сьогодні, 4 березня, в селі Млини Ярославського повіту Республіки Польща відбулися урочисті заходи з відзначення 200-річчя від дня народження отця Михайла Вербицького та 150-річчя від першого публічного виконання Державного Гімну України», – повідомили в середу «Щоденному Львову» в прес-службі ЛОДА, конкретизуючи при цьому

«Участь в урочистих заходах взяли Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав (Шевчук), голова Львівської ОДА Олег Синютка, голова Львівської обласної ради Петро Колодій, народні депутати України, Посол України в Польщі Андрій Дещиця, представники польських та українських громадських організацій, духовенство. Біля могили, де похований отець Михайло Вербицький, під виконання хорових колективів з Польщі – Катедрального хору міста Перемишля, молодіжного хору імені Михайла Вербицького, «Журавлі», «Намисто» відслужили панахиду, яку очолив Блаженніший Святослав.

Після цього він звернувся до присутніх із такими словами: «Віра у воскресіння в душі українського народу в найтяжчі, найтрагічніші і найгероїчніші часи перетворювалася на молитву і пісню. Саме молитва і пісня рухала цим народом, вселяла віру в його світле майбутнє».

З нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького і 150-ї річниці першого публічного виконання національного гімну голова Львівської ОДА Олег Синютка зачитав звернення Президента України. У вітальному слові керівник області зазначив: «Двісті років з нами людина-душпастир, син свого народу. 150 років з нашим народом його безсмертний твір, якому судилося стати славнем вільної та незалежної України. Ми повинні гордитися тим, що маємо такого пращура».

Олег Синютка також висловив вдячність полякам, які достойно оберігають прах українського генія. Керівник області зазначив також: «Це підкреслює те, що нашу спільну історію і спільне майбутнє ми повинні творити в об'єднаній Європі». 

На завершення відбулося покладання квітів, вінків, лампадок до могили отця Михайла Вербицького, зокрема і вінка від Президента України.

Опісля відбувся концерт біля каплиці-пантеону за творами композитора за участі духового оркестру Академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного, народної академічної хорової капели імені Павла Чубинського (м. Київ) та муніципального чоловічого хору «Каменяр» (м. Стрий Львівської області). Зокрема, пролунав державний гімн України у виконанні духових оркестрів України та Польщі».

Своєю чергою, в прес-службі Львівської обласної ради повідомили сьогодні, 4 березня:

«Отець Михайло Вербицький подарував українськомународу всеперемагаючу духовну зброю – національний гімн, який став закликом до боротьби за рідну державу для багатьох поколінь українців», – сказав голова Львівської обласної ради Петро Колодій під час урочистостей з відзначення 200-ліття від дня народження отця Михайла Вербицького, які відбуваються біля у Польщі.

Сьогодні, 4 березня, у Польщі голова Львівської обласної ради Петро Колодій, депутати обласної ради, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, духовенство, зокрема – Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук), представники громадськості Львівщини, українська громада в Польщі, керівництво Підкарпатського воєводства та громадськість Польщі урочисто вшановують пам'ять автора мелодії Державного Гімну України Михайла Вербицького. Зокрема біля поховання отця Вербицького, що в селі Млини Підкарпатського воєводства (Республіка Польща) відбулась панахида, яку очолив предстоятель УГКЦ Святослав (Шевчук). 

Опісля представники влади та громадськості поклали квіти до могили отця. Як наголосив голова Львівської обласної ради Петро Колодій, «отець Михайло розумів, що молитва й пісня – це два джерела духовної сили, яких потребує український народ, і саме він подарував українцям національний гімн, що став святинею, гордістю і незнищенною зброєю, адже слова «Душу й тіло ми положим за нашу свободу...» завжди вели українців до перемоги».

Водночас Петро Колодій зазначив, що створення Державного Гімну об'єднало два крила України – Ліво- та Правобережжя: «Український славень – це витвір двох українці – Павла Чубинського з Лівобережньої України та Михайла Вербицького з Правобережжя. І це вкотре засвідчує, що український народ єдиний на перекір ворогам, які повсякчас намагаються нас розділити. І ця єдність є запорукою нашої перемоги». 

Також голова Львівської облради подякував українцям у Польщі за те, що вони бережуть пам'ять про отця Михайла Вербицького, та висловив вдячність полякам за їхню підтримку, яку постійно відчуває народ України.  Під час урочистостей з нагоди 200-ліття з дня народження отця Михайла Вербицького було зачитано привітання від Президента України Петра Порошенка та Президента Польщі Броніслава Коморовського. Далі в програмі урочистих заходів виконання музичних творів авторства композитора Михайла Вербицького».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів