Археологи представлять у Винниках сенсаційні знахідки

16:15 6 листопада 2017 р.

Фото до новини


Фото: varianty.lviv.ua

У четвер, 9 листопада, об 11:00 у винниківському «Історико-краєзнавчому музеї» презентуватимуть виставку «Дари у світ «Вальхалли».

Про це повідомили сьогодні, 6 листопада, у Львівській облдержадміністрації, де також розповіли, що, зокрема, на виставці «Дари у світ «Вальхалли» у винниківському «Історико-краєзнавчому музеї» представлять сенсаційні знахідки – нові поховальні пам’ятки давніх германців на території Західної України, частини мечів, наконечники списів та інше. Їх випадково виявили в Сокальському районі й передали в «Історико-краєзнавчий музей» навесні 2017 року. 

В облдержадміністрації також зазначили: «Розуміючи значимість для історичної науки знайдених артефактів, науковці «Історико-краєзнавчого музею» спільно з кафедрою археології Львівського національного університету імені Івана Франка у липні 2017 року розпочали на пам’ятці розвідкові дослідження. Розкопки дали неочікуваний і, одночасно, сенсаційний матеріал. У двох досліджених кремаційних захороненнях виявили надзвичайно важливі для європейської та світової археології знахідки, в тому числі рідкісні для нашої території провінційно-римські імпорти кінця І – середини ІІ століть нашої ери».

«Зокрема, серед найцінніших предметів – частини великої глиняної червонолакової посудини (так звані «terra siggilata»), скляні предмети, металеві вироби, а також два великі бронзові казани. Один із них прикрашений трьома чоловічими погруддями. На сьогодні цей казан є третьою відомою знахідкою в Європі. Два попередні були виявлені в багатих князівських похованнях в Чехії (Мишув) та Польщі (Чернувко)», – розповіли також в облдержадміністрації.

«Таким чином, нововідкрита пам’ятка археології є надзвичайно цінною не тільки для України, а й країн Центральної Європи. Знайдені речі вказують на високий соціальний статус похованих на могильнику людей. Вже сьогодні знайдені речі можна експонувати на виставках в провідних музеях Європи)», – поінформували також в облдержадміністрації.

«Історико-краєзнавчий музей» не лише власними силами провів дослідження, реставрував частину знахідок, які представить на виставці, а й проведе 9-11 листопада чергову восьму міжнародну конференцію. Її організатори – КЗ ЛОР «Історико-краєзнавчий музей», Інститут археології Жешівського університету. Співорганізатори: кафедра археології та спеціальних галузей історичної науки Львівського національного університету імені Івана Франка, Інститут археології НАН України, департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА та Винниківська міська рада. Тема конференції – «Міграції і інновації: у пошуках первинності ідей, речей і людей» Проект проведення щорічних тематичних наукових археологічних конференцій започаткований вісім років тому. На цьогорічній конференції будуть присутні провідні фахівці з України, Молдови, Білорусі та Польщі», – повідомили також у прес-службі Львівської облдержадміністрації

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів