3, 4 і 6 березня на Львівщині урочисто відзначатимуть 200-річчя від дня народження творця Державного Гімну

17:55 2 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: zik.ua

Як повідомили в понеділок у прес-службах ЛОДА та обласної ради, цього тижня вшановуватимуть пам’ять Михайла Вербицького.

«Із нагоди 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького у Львівському музеї історії релігії 3 березня о 16.00 відбудеться урочисте відкриття виставки «Творець українського гімну», – повідомили в понеділок у прес-службі облдержадміністрації, конкретизуючи при цьому 

«На відкритті звучатимуть музичні твори композитора у виконанні камерного хору імені Миколи Леонтовича Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик». Про це повідомили в департаменті з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації.

На виставці будуть представлені дані з відомостями про народження Михайла Вербицького, світлини рідних місць, церков, парохом яких був отець Михайло Вербицький.  Чільне місце у експозиції займають особисті нотні записи композитора: церковні пісні для чоловічого хору «Отче наш», «Христос Воскрес», «Заповіт» Т. Шевченка, оперета на одну дію «Простачка», інші твори. Унікальним експонатом є рукопис Гімну «Ще не вмерла Україна!».

Експозиція працюватиме до 30 квітня 2015 року. До створення експозиції долучилися Львівська національна бібліотека ім. Василя Стефаника, Центральний державний історичний архів України у Львові, Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові, Львівська національна галерея мистецтв ім. Бориса Возницького, Львівська національна музична академія ім. Миколи Лисенка, Національний музей Перемишльської землі (Польща)». 

Своєю чергою, в прес-службі обласної ради повідомили сьогодні, 2 березня:

«Четвертого березня минає 200-та річниця від дня народження композитора творця мелодії Державного гімну України отця Михайла Вербицького. Львівська обласна рада проголосила 2015 рік на Львівщині Роком отця Михайла Вербицького.

До вшанувань композитора голова Львівської обласної ради Петро Колодій затвердив план заходів, які проходитимуть упродовж усього 2015 року. Зокрема, цього тижня відбудуться такі заходи:

Третього березня о 16.00 у Львівському музеї історії релігії буде відкрито виставку «Творець українського гімну», приуроченої до 200-річчя від дня народження о. М. Вербицького, за участю Камерного хору ім. М. Леонтовича, Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик».

Четвертого березня урочисті заходи з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження о. М. Вербицького – автора Державного Гімну України «Ще не вмерла Україна» пройдуть у с. Млини (Республіка Польща), де похований композитор. У них візьме участь делегація Львівщини. 

Того ж дня у Львові, у Музеї історії релігії о 16.00 розпочнеться урочистий концерт, приурочений до 200-річчя творця національного гімну.

Шостого березня ювілейні заходи відбудуться у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької заходи. Тут о 17.30 буде проведено спецпогашення художньої поштової марки, а о 18.00 розпочнеться Урочиста академія з нагоди 200-річчя від дня народження о. Михайла Вербицького».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів