12 лютого у Львові вшанують пам’ять Ольги Басараб

12:08 10 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: vgolos.com.ua

Зокрема о 12.00 у середу біля її могили на Янівському цвинтарі відбудеться панахида, на яку організатори запросили знаних вчених, громадських діячів, представників влади й усіх небайдужих.

Натомість 12 лютого  о 15.00 в актовій залі Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки на проспекті Шевченка, 13 відбудеться тематична конференція, на якій також вшанують пам’ять героїні української нації Ольги Басараб, 125-річчя від дня народження якої й 90-ліття з дня загибелі минають у 2014-му.

Повідомляючи про це сьогодні, 10 лютого, прес-служба міської ради нагадує, що Ольга Басараб народилася 1 вересня 1889 року в селі Підгороддя на Рогатинщині в родині відомого громадського діяча о. Михайла і Савини Левицьких. А навчалася в приватному пансіоні для дівчат у Вайсвассері (Сілезія), ліцеї Українського інституту для дівчат у Перемишлі (1902-1909) та однорічних курсах у Віденській торговій академії.

Із 1910 року Ольга Басараб працювала в страховому товаристві «Дністер» іЗемельному іпотечному банку. А в 1918-1923 роках – бухгалтером у посольстві України у Відні. Водночас вона стала тоді розвідницею, чиїм завданням є збирання військово-стратегічної та політичної інформації. У цей же період вона сприяла формуванню українських військових частин із числа колишніх військовослужбовців австрійської армії, допомагала нелегальним робочим організаціям «Батьківщина» і «Єдність» і брала участь у роботі Української військової організації (УВО).

Після ліквідації у 1923 році дипломатичних представництв УНР Ольга переїхала до Львова, де стала членом Головної управи філії Союзу Українок у Львові й активно співпрацювала з Українською Військовою Організацією, була зв’язковою полковника Євгена Коновальця. Як член УВО Ольга Басараб була заарештована 9 лютого 1924 року польською поліцією, а вранці 12 лютого її знайшли повішеною на вишитому рушнику на ґратах вікна камери.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів