Зона вільної торгівлі між Україною і ЄС таки запрацює 1 січня, а долю візового режиму вирішать у грудні

16:00 22 травня 2015 р.

Фото до новини


Фото: @APUkraine

У спільній підсумковій заяві учасників саміту «Східного партнерства» в Ризі наголосили, що, що дію зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом запрацює 1 січня 2016 року.

У підсумковому документі саміту «Східного партнерства» в Ризі також йдеться: «Учасники саміту з нетерпінням чекають попереднього застосування глибокої і всеосяжної ЗВТ з Україною, починаючи з 1 січня 2016 року і позитивного ефекту від її реалізації». 

Учасники саміту також закликали решту країн ЄС ратифікувати угоду Україна – ЄС, щоб воно повністю вступило в силу. Про це повідомила сьогодні, 22 травня, інформаційна агенція «Інтерфакс-Україна». Натомість агенція Укрінформ розповіла в п’ятницю:

«Євросоюз готовий розпочати процедуру надання українським і грузинським громадянам безвізового режиму за умови позитивних пропозицій Єврокомісії, які очікуються наприкінці 2015 року. Про це йдеться у спільній декларації саміту Східного партнерства, схваленій у п'ятницю в Ризі», –повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Вони (глави держав та урядів країн ЄС. – Ред.) вітають прогрес, зроблений Грузією і Україною відносно імплементації планів з візової лібералізації, як зазначено у доповіді Єврокомісії про прогрес. Вони очікують на завершення Україною і Грузією імплементації 2-ї фази планів дій з візової лібералізації, коли будуть виконані усі критерії та необхідні реформи, та вітають готовність Єврокомісії надати якнайбільшу підтримку Україні і Грузії в імплементації їхніх планів дій, а також її намір доповісти про прогрес України і Грузії до кінця 2015 року», – йдеться у документі.  Наголошується, що виконання усіх критеріїв може дозволити завершити процес візової лібералізації, і тоді Єврокомісія запропонує Європарламенту і Раді ЄС виключити для українських і грузинських громадян візові вимоги відповідно до законодавства ЄС».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів