Завтра під Верховною Радою протестуватимуть шахтарі Львівщини й Волині

15:41 1 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: firstsocial.info

Акція шахтарів Західної України, яка декілька разів переносилась, завтра все ж таки відбудеться і, як заявляють шахтарі, терпець їм помалу, але все ж увірветься, якщо влада не виконає їхніх вимог.

«Завтра шахтарі вийдуть під Верховну Раду України», – повідомили сьогодні, 1 березня, інформаційна агенція «Страйк», конкретизуючи при цьому:

«Акція шахтарів Західної України, яка декілька разів переносилась, завтра все ж таки відбудеться і, як заявляють шахтарі, терпець їм помалу, але все ж увірветься, якщо влада не виконає їхніх вимог. В соціальних мережах у спільнотах шахтарів Червонограду та Волині з’явився текст з поясненнями протесту та вимогами протестувальників:

«В Україні йде війна, курс долара зростає по декілька разів на день, економіка України знаходиться у критичному стані. Але мова піде про тих людей, які хоча й працюють у вкрай тяжких та шкідливих умовах, проте не мають ані гідної зарплатні, ані нормальних умов праці, ані соціального захисту з боку держави.

Це шахтарі міст Червонограда та Нововолинська (Львівсько-Волинський вугільний басейн). Одразу зазначимо, що ці люди працюють в державних підприємствах. Однак в час, коли енергетична система України зупиняється через нестачу палива – уряд Арсенія  Яценюка не звертає жодної уваги на вугільну галузь та на проблеми шахтарів Західної України.

Ось лише деякі з цих проблем:

1.Шахтарі м.Червонограда, Нововолинська повністю досі не отримали заробітню платню за 2015 та 2014(!) роки. Проблема є вкрай гострою, адже в зазначених містах фактично нема альтернативи роботі на шахті. Цілі родини не знають, за що жити, за що годувати свої сім`ї. Шахтарі кожен день ризикують своїм життям і не будуть дарма вимагати чогось. Але люди не бачать для себе жодної перспективи та майбутнього, тому їдуть до Києва вимагати свого.

2.Навіть та зарплатня, що виплачувалась, була низькою та не відповідала тяжким умовам праці та щоденному ризику для життя шахтаря. Собівартість видобутого вугілля не може бути менше 1500 грн./т..За умов девальвації гривні видобувати власне вугілля значно вигідніше, аніж купувати те вугілля за кордоном по ціні не менше 120 долларів\т. Незрозуміло, чому уряд не бажає справедливо платити за працю українських шахтарів, яка є однозначно дешевшою за працю закордонних шахтарів.

3. Обладнання та механізми на шахтах давно вичерпали свій ресурс, через це виникають постійні аварійні ситуації. Критичною є ситуація із забезпеченням шахтарів засобами індивідуального захисту. Люди просто стрімко втрачають здоров`я та постійно ризикують своїм життям. Україна є соціальною державою, тому вона має дбати про житя та безпеку своїх громадян.Але шахтарі вимушені працювати в нелюдських умовах і більше не можуть та не бажають терпіти цього.

4.Закон України «Про престижність шахтарської праці» на сьогоднішній день існує лише на папері.Профспілки шахтарів напрацювали пропозиції щодо зміни даного закону та поліпшення умов робітників, однак керівництво та відповідальні посадовці Кабінету міністрів не бажають розглядати ці зміни. Держава в їх обличчі ігнорує шахтарів.

5.Вугільні шахти – це запорука енергетичної безпеки України та містоутворюючі підприємства. Закривати шахти на Західній Україні зараз – це злочин. Це тисячі безробітних чоловіків, що вимушені будуть покинути України заради прогодування себе та сімей.Це руйнування всього регіону. Вважаємо, що уряд має напрацювати пропозиції щодо статегії розвитку вугледобувних підприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну на 35-50 років та відкинути будь-які плани щодо закриття шахт.

6.Відповідно, за нинішніх умов є злочином припиняти державну підтримку вугільної галузі на Західній Україні. Ми вже пояснювали, якою катастрофою це стане для регіону. До того ж, держпідтримка шахт коштує 1.3 мільярди гривень на рік, в той час як їх закриття буде коштувати 1.5 мільярди гривень.То навіщо руйнувати економіку цілого регіону?

7.Нинішня система управління державними підприємствами є низькоефективною та корупційною. Керівники ДП «Львіввугілля» – Шаварський.Я.С , директор шахт «Червоноградська» – Смеречанський.С.С , директор шахти «Степова» – Крокош.І.В чинять систематичних тиск на шахтарів з вимогою припинити справедливий протест проти їх корупційних схем та некомпетентного керівництва державними підприємствами. На думку трудових

колективів шахт «Червоноградська», «Степова», ДП «Львіввугілля» дані керівники не відповідають займаним ними посадам, Шаварський.Я.С, Смеречанський.С.С, Крокош.І.В мають бути звільнені з займаних ними посад,а їх діяльність має бути належним чином перевірена органами прокуратури.

8.Шахтарі Західної України вважають, що занепад вугільної промисловості, некомпетентність та злочинні дії керівництва державних підприємств та шахт є наслідком кадрової політики Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Кабінету міністрів України в цілому. Вважаємо, що міністр енергетики та вугільної промисловості Демчишин В.В не може обіймати свою посаду, оскільки своїми рішеннями та діями призвів до повного занепаду вугільної галузі, зокрема і західноукраїнських шахт м.Червонограда та Нововолинська.

Вказані проблеми змусили шахтарів Західної України припинити роботу та вирушити до Києва, з вимогами до нинішньої влади.Отже, вимоги шахтарів міст Червоноград та Нововолинськ є такими:

1. Провести прокурорську перевірку фінансової діальності шахт Львівщини,керівників та ДП «Львіввугілля» (люстрація керівників);

2. Підняти собівартість 1 тонни вибутого вугілля до рівня не менше ніж 1500 грн./т., по розрахунках вугільних підприємств;

3. Забезпечити індивідуальними засобами охорони праці гірників;

4. Забезпечити переоснащення вугільних шахт обладнанням та механізмами;

5. Зберігти шахти західного регіону як стратегічні об’єкти,для майбутнього

покоління (преспектива розвитку шахт та капітального будівництва ще на 35-50 років згідно промислових і балансових запасів підприємств);

6. Переглянути закон престижності шахтарської праці і доповнити його згідно

напрацювання профспілкових та юридичних інструментів,для втілення його в життя (соціальні питання захисту шахтарів);

7. Підтримка держфінансування вугільних підприємств на 2015 рік;

8. Підвищення тарифів і окладів заробітньої оплати праці шахтарів;

9. Виплатити заборгованність по заробітній праці за 2014 рік і 2015 рік;

10. Провести індексацію заробітних плат та інших соціальних виплат за 2014 – 2015 роки (затримка і не виплата);

11. Своєчасно виплачувати заробітню плату гірникам;

12. Провести відокремлення підрозділів шахт міста Червонограда юридичною одиницею з державною підтримкою;

13. Вимоги від влади звільнення та покарання для тих керівників які чинять тиск та

переслідування шахтарів за громадську активність;

14. Вимагаємо прозорого висвітлення заробітніх плат керівників вугільних підприємств.

15. Вимоги до Презедента України, Верховної Ради України про усунення з посад некваліфікованих керівників Міністерства палива та енергетики України і зокрема, міністра енергетики та вугільної промисловості Демчишина В.В.

В разі невиконання своїх вимог, шахтарі Західної України залишають за собою право діяти відповідно до обставин», – написано в тексті, що розповсюджується по соціальних мережах».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів