Зарплату не «відбілюють» через часту зміну податкових правил, – експерти

16:34 4 травня 2016 р.

Фото до новини

Щоби зарплати в Україні стали «білими», потрібно привести податкові ставки до розумних меж, спростити звітність та адміністрування і підняти рівень довіри платників податків до влади.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 4 травня, під час інтерв’ю-прес-конференції на тему: «Чому цьогорічні пільги в оподаткуванні зарплати не вивели її з тіні? Як виправити ситуацію?», що відбулася у Львівському прес-клубі, заявив голова Комітету підприємців Львівщини Андрій Гринчук.

- Рівень довіри платників податків до держави та фіскальної служби – дуже низька, - стверджує він.

При цьому саме через непослідовність дій уряду. Як приклад, фахівець згадує, що після зменшення величини єдиного соціального внеску, уряд заявив, що воно себе не виправдало і потрібно знову збільшувати цей податок.

- Скажіть, хто з підприємців після такого буде «вибілювати» зарплату, якщо через 2-3 місяці йому знову зможуть запровадити в два рази більшу ставку. А після того будь-який фіскал запитає: «Через що у вас зарплата знову зменшилася?» . І будь який податківець чи підприємець назве вам десятки прикладів за останні кілька років, коли держава приймала одне рішення, а до дії вводила інше. Інколи це відбувалося не через зміну законодавства, а просто листами податкової служби, - каже Андрій Гринчук.

Він вважає, що оподатковувати заробітну плату за ставкою 50 відсотків в країні, де в 10 раз менше ВВП на душу населення, ніж в Європі, - нонсенс.

- Якщо порівнювати розмір сплати єдиного соціального внеску місяць до місяця, то складається враження, що заробітна плата була частково вибілена. Але ми повинні розуміти, що впродовж минулого року, через девальвацію гривні, роботодавці піднімали зарплату не стільки через прогнозовані зміни в оподаткуванні, а через банальне девальвування гривні. Тому, напевно, краще буде порівнювати суму сплаченого ЄСВ не місяць до місяця, а від січня до жовтня минулого року. Отут вже статистика є не настільки привабливою, - аналізує голова Комітету підприємців Львівщини.

На думку директора Західної консалтингової групи Мар’яни Кавин, щоби підприємцям хотілося показувати «білі» зарплати, потрібні прості та зрозумілі закони.

- Закони мають бути написані просто і легко. Звітність теж  має бути прозорою. І тоді не будемо думати над тим, які великі штрафні санкції запровадити. А зараз у нас так написані норми, що якщо посадити десять податківців, дати їм норму закону і цифри, то у кожного з десятьох буде інший результат, - говорить вона.

Також директор Західної консалтингової групи зауважила, що засновники підприємства-нерезиденти по-іншому ставляться до податків.

- Вони тішаться, коли податки високі. Вони так звикли у себе. А наші підприємці зовсім по-іншому реагують. Тому що в нас немає ніякої впевненості. От коли можливо буде прозоро побачити, куди пішла кожна копієчка із зарплати працівника, тоді може щось і зміниться, - вважає вона. 



Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів