З 17 лютого попит на валюту підвищиться

09:36 12 лютого 2014 р.

Фото до новини


Фото: agravery.com

До цього спричинить запроваджена Національним банком України вимога до імпортерів щодо попереднього замовлення на купівлю валюти – за 5 робочих днів.

Про це написав учора фінансовий аналітик Мар’ян Заблоцький у своєму блозі на "УП". Наприкінці минулого тижня НБУ перейшов до режиму гнучкого обмінного курсу гривні. Офіційний курс тепер встановлюється на рівні середньозваженого ринкового курсу на міжбанківському ринку. Тож що тепер треба знати українцям?

По-перше, обмінний курс гривні буде змінюватися постійно, і деколи доволі відчутно,  від одного дня до іншого. Тому перед купівлею валюти чи її продажем слід перевірити, який обмінний курс склався на міжбанківському ринку протягом дня. Адже курс для готівки в обмінниках встановлюється за результатами обмінного курсу, що склався попереднього дня на міжбанківському ринку. Протягом дня банкам заборонено змінювати готівковий курс у касах банків. Тому цілком ймовірна ситуація, коли, для прикладу, учора за день на міжбанку долар суттєво подорожчав, тому завтра готівкові долари продати у касі можна буде за більш вигідним курсом. Щоб моніторити курс на міжбанківському ринку, можна використовувати сайт Укрдилінгу – однієї з двох систем, якою користуються для торгівлі валютою українські банки (http://www.udinform.com, потрібно пройти безкоштовну реєстрацію). Також доволі інформативним є сайт http://ua.kurs.com.ua/mejbank. Як правило, остаточний курс формується до 15 години кожного дня.

По-друге, між ціною купівлі і продажу готівкової валюти буде суттєва різниця - збільшиться від 0,5% до 2%. Банки не знатимуть завтрашній курс, тому при операціях з населенням будуть себе перестраховувати і ставити більш широкий діапазон на купівлю та продаж валюти. Як показує практика інших країн, більш суттєва різниця між ціною купівлі і продажу буде демотивувати людей купувати готівкову валюту для заощаджень.

По-третє, ціни на готівкову валюту будуть також значно більше відрізнятись у різних банках. Тому слід більш уважно підходити до вибору банку при валютообмінних операціях. Для цього в Інтернеті є вже достатньо ресурсів (для прикладу, http://ua.kurs.com.ua/kiev), в тому числі і для мобільних телефонів (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mavlin.cxrate.ukraine&hl=uk).

Що буде далі з обмінним курсом гривні – прогнозувати дуже важко, вважає Мар’ян Заблоцький. НБУ повинен використовувати валютні резерви тільки для коригування різких стрибків курсу. Тому загальна тенденція обмінного курсу буде залежати від економічної ситуації в країні та світової економіки в цілому.

Повністю коментар фінансового аналітика читайте тут.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів