Втеча бізнесу зі сходу України на Львівщину не пожвавила її економіку

20:24 10 червня 2014 р.

Фото до новини

За словами керівника комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський, чимало її підприємств скоротили своє виробництво, відтак працівників перевели на скорочений графік роботи.

Журналіст «Радіо Свобода» Галина Терещук розповідає в сьогоднішній публікації «Підприємці Донбасу змушені тікати до Львова»:

«Неспокійна ситуація у східних областях України руйнує підприємництво, констатують експерти. Відтак зростає безробіття і погіршується рівень життя людей.

Чимало підприємців переводять свій бізнес зі східних регіонів до Києва, на територію Західної України або просто його закривають. Фахівці прогнозують навіть голодний бунт на Донбасі через економічний занепад.

За останні два місяці до Львова переїхали чотири компанії інформаційних технологій (ІТ) з Харкова і Криму. Ще дві переберуться невдовзі.

У Донецьку якраз відбувається скорочення працівників на одній із ІТ фірм, яка перебирається до Львова. Однією з причин цього є те, що іноземні компаньйони бояться невиконання українськими айтішниками замовлень, а це величезні фінансові втрати і штрафні санкції. Також чимало працівників ІТ компаній звільнились і звільняються через неспокійну ситуацію у східних регіонах. Не лише айтішники, а й деякі власники виробничих підприємств висловили намір перевести свій бізнес з Харкова і Криму на Львівщину.

На сьогодні міська рада Львова веде перемовини із компанією, яка виробляє холодильне обладнання у Криму і хоче переїхати до Львова. Підприємство потребує 30 тисяч квадратних метрів площі.

«Оскільки є попит на оренду офісних приміщень, то відповідно зросла й ціна», –розповів Сергій Кіраль, начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міськради. За його словами, у Львові бракує офісних приміщень.

«Айтішники не дуже охоче орендують у центрі міста, бо це дорого. Але ми сподіваємось, що у нас з’явиться пропозиція щодо офісних приміщень. Попит збільшується, але з’явиться і пропозиція. Це ще не є хвиля еміграції, що нерухомість зросте суттєво і продукти харчування, що суттєво подорожчає життя у Львові. Але Львів ніколи не вважався дешевим містом», – каже чиновник міськради. 

На Луганщині бізнес занепадає

Найбільший перевізник Луганщини переїхав у Київ, а ті підприємці, які залишились, одразу ж збільшили тарифи на перевезення товарів. Про це розповів під час відеомосту Львів-Луганськ представник Алчевської спілки підприємців Артур Баранов, який займається підприємництвом з 1991 року.

За його словами, Рубежанський картонно-паперовий комбінат частково переносить виробництво у Харківську область. Артур Баранов порівняв ситуацію з бізнесом в Україні з хірургічною операцією.

«Малий і середній бізнес – це хребет, Луганськ і Донецьк – печінка. Тілу пропонують відділитись від голови – Києва і пропонують обрати нове тіло – Росію, але воно має свою печінку, тобто промисловість. Ось так луганський бізнес сьогодні себе почуває – на операційному столі, з відрізаною головою і печінкою. Тобто розірвані всі зв’язки з Києвом і всією Україною.Може залишитись лише великий бізнес, а у нас вже комбінат належить росіянам», – каже підприємець.

«Якщо військові дії триватимуть надалі, то на Луганщині запанує тотальне безробіття, луганчани залишаться без засобів для існування і це може вилитись у голодний бунт», –прогнозує керівник торгово-промислової палати області Сергій Кириченко.

«Тоді підуть не на людей в балаклавах, а на тих, у кого кращий будинок. Але є такі підприємці, які використовують ситуацію на свою користь. В Олександрівці, що розташована у приміській зоні Луганська, підприємці врізаються в газові мережі і на заправках заправляють газом автомобілі. А ще хтось у когось відбирає товари і їх реалізує. А бунтівників зацікавить будь-який кращий будинок чи бодай щось у льосі», – розповів Сергій Кириченко.

Тим часом на Львівщині малий і середній бізнес не пожвавилися

Попри те, що окремі підприємства зі східних теренів перебрались до Львова, це аж ніяк не активізувало розвиток малого і середнього бізнесу. Останні місяці у Львові та області спостерігається спад у сферах будівництва і послуг, зменшились замовлення у перевізників, логістичних компаніях, чимало яких співпрацювали зі східними фірмами, Кримом, у постачальників торгових мереж. 

Галичани стали менш платоспроможними, зростають ціни на продукти харчування і товари промисловості, чимало підприємств скоротили своє виробництво, відтак працівників перевели на скорочений графік роботи. Про це розповів керівник комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський, який вважає, що не лише ситуація на Сході руйнує малий і середній бізнес.

«Найбільш корупційний податок – ПДВ, який треба зменшити до 10%. Тоді ніхто не пхатиме свої пальці, ризикуючи бізнесом і посадами. Дозвільні процедури впливають на націнку на товари в Україні. Туалетний папір в Україні дорожчий, аніж у Німеччині. Корупційна складова в Україні впливає на подорожчання товарів», – наголосив підприємець.

Іноземні інвестори, які мають заводи на сході України, вирішують, як свій бізнес перевести у безпечні українські регіони або ж взагалі в Європу. Дехто вже це зробив».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів