Вкладникам банку «Надра» не виплатили компенсації через Нацбанк

09:24 28 жовтня 2013 р.

Фото до новини

Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодовує банківські вклади фізособам тих банків, щодо яких Національний банк України приймав ухвали про відкликання ліцензії і ліквідацію банку - за старим законом до 2012 року, або зараховував їх до категорії неплатоспроможних - за новим законом. Щодо банку «Надра» такого рішення НБУ не було. Тому Фонд не міг допомогти вкладникам цього банку.

- За 15 років існування Фонд гарантування вкладів фізичних осіб здійснював відшкодування вкладникам 34-х банків. Стосовно половини з них ще тривають виплати, а щодо 17-ти їх вже завершено. Вкладникам цих 17-ти банків виплачено 1 млрд 800 млн грн. Не отримали виплати лише трохи більше як на 34 млн грн. Вкладники просто не звернулися до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, - розповів Андрій Оленчик, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, у відеопрограмі "Одне питання" Львівського прес-клубу. - Інша справа, що і як попередній закон про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, який діяв до 22 вересня 2012 року, так і новий закон передбачали низку винятків, на які гарантування вкладів не поширювалося. У новому законі сьогодні є стаття 26 і в якій подано вичерпний перелік таких винятків. Найбільш типовими і актуальними для людей є вклади в банківських металах і так звані ощадні сертифікати на пред’явника. Але і в цьому випадку особливих проблем не вникає, оскільки за статистикою двох останніх банків, які фонд виводить з ринку, які були визнані наприкінці 2012 року неплатоспроможними – це «Ерде Банк» і «Таврика», відсоток вкладників, які потрапляють під ці винятки, коливається в межах від 1% до 2%. Але людям важливо знати про ці винятки і в момент укладання депозитного договору варто це уточнити, щоб коли цей банк буде визнано неплатоспроможним, не виникало непорозумінь.

На запитання кореспондента про банк «Надра», вкладникам якого не було виплачені компенсації з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Андрій Оленчик відповів так:

- За старим законом до вересня 2012 року ми працювали з банками, щодо яких Націоальний банк України, як банківський регулятор, приймав рішення про відкликання ліцензії і ліквідацію банку. Саме на етапі ліквідації ми вступали в процес і здійснювали відповідне відшкодування. За новим законом момент, коли ми беремо на себе відповідальність, настає після прийняття рішення Нацбанком України про віднесення банку до категорії неплатоспроможних. Щодо банку «Надра» таке рішення НБУ ніколи не ухвалював: ні за старою процедурою, ні за новою. Тому Фонд, на жаль, допомогти вкладникам цього банку не міг.

Андрій Оленчик заспокоює вкладників тим, що сума вкладу до 200 тисяч грн. завжди буде повернута, оскільки це гарантована законом гранична сума відшкодування в будь-якому банку. За 15 років ця система не дала жодного технічного збою. Навіть на піку останньої фінансової кризи, коли у 2009-2010 роках нам довелося виплатити в достатньо стислий період часу більше 3 млрд грн.

Довідка "ЩЛ". 

Стаття 26. п.4. Закону україни "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб":

 Фонд не відшкодовує кошти:

1) передані банку в довірче управління;2) за вкладом у розмірі менше 10 гривень; 3) за вкладом, підтвердженим ощадним (депозитним) сертифікатом на пред’явника; 4) розміщені на вклад у банку особою, яка була членом спостережної (наглядової) ради, правління (ради директорів), ревізійної  комісії банку, якщо з дня її звільнення з посади до дня прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку  до категорії неплатоспроможних не минув один рік; 5) розміщені на вклад у банку особою, яка надавала банку професійні послуги як аудитор, юридичний радник, суб’єкт оціночної  діяльності, якщо ці послуги мали безпосередній вплив на виникнення ознак неплатоспроможності банку і якщо з дня припинення  надання послуг до дня прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку до категорії  неплатоспроможних не минув один рік; 6) розміщені на вклад власником істотної участі банку; 7) розміщені на вклад особою, яка на індивідуальній основі отримує від банку проценти за вкладом на більш сприятливих договірних  умовах, ніж звичайні, або має інші фінансові привілеї від банку; 8) за вкладом у банку, що є предметом застави та забезпечує виконання зобов’язань вкладника перед цим банком, в обсязі таких зобов’язань; 9) за вкладами у філіях іноземних банків.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів