Відзавтра в Україні стрімко подорожчає електроенергія (відео)

11:05 31 серпня 2015 р.

Фото до новини


Фото: torange.biz

Один спожитий кіловат коштуватиме з 1 вересня 45,6 копійки.

В Україні з 1 вересня в рамках чергової хвилі підвищення тарифів підвищиться вартість електроенергії – залежно від обсягу споживання в місяць, – майже на 25%. Зокрема, для тих, хто споживають не більше 100 квтг на місяць, вартість електроенергії зросте до 45,6 коп./кВ-ч.

Для другого блоку (споживання від 100 кВч до 600 кВч в місяць) – до 78,9 коп./кВ-ч.

Підвищення тарифу для неекономних (понад 600 кВч в місяць) буде найменшим – на 5% – до 147,9 коп./кВ-ч. До 1 вересня, мінімальний тариф на електроенергію для населення становив з квітня 36,6 коп/квтг, середній – 63 коп/квтг, максимальний – 1,4 грн/квтг (в залежності від обсягу споживання – чим більше, тим дорожче).

Наступне підвищення відбудеться ще через півроку, з 1 березня 2016 року: у першому блоці споживання тариф зросте до 57 коп./кВ-год, у другому блоці – до 99 коп./кВ-год, у третьому блоці - до 156 коп./кВ-ч. До березня 2017 року заплановано поетапне підвищення тарифів до 122,83 коп./кВ-ч.

Про це повідомили сьогодні, 31 серпня, в електронній версії київського часопису «Дзеркало тижня. Україна». Натомість у телепрограмі «Сніданок з 1+1» розповіли в понеділок:

«У перший день осені, 1 вересня, ціни на електроенергію «злетять» майже на 20%. Подорожчання торкнеться усіх: і містян, і мешканців села, йдеться 

Дискусія навколо нових тарифів розігралася не на жарт. Виробники електроенергії запевняють, що підвищення назріло вже давно, натомість експерти вважають нові цифри завищеними.

Раніше за один кіловат споживачі платили 37 копійок, а з першого вересня за кожен використаний кіловат електроенергії доведеться викласти із кишені 45,6 копійки. Цей тариф діє, якщо загальний обсяг використаної електрики за місяць не перевищив 100 кіловат. 

Для тих же, хто перевищує цю норму, діятимуть інші умови: якщо ви спожили від 100 до 600 кіловат – заплатите за кожен по 79 копійок. А тим, хто перевищив показник у 600 кіловат, доведеться платити за тарифом 1,48 копійки. 

Колишній міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко упевнений, що для переважної більшості українців нові тарифи на електрику є непідйомними. За його словами, чимало українців віддавали за комунальні послуги останню копійчину за старими цінами, а тепер їм підняли вартість кіловату та ще й понизили обсяг споживання найдешевшої електрики. 

«Підвищення б'є, у першу чергу, по цій категорії – 100-600 кіловат-годин. Раніше найменший обсяг дешевої електроенергії був 150 кіловат, тепер став 100.  І зараз жодна родина не поміщається в ці сто кіловат», – наголосив Олексій Кучеренко. 

Натомість фахівці, аби хоч якось заощадити на електриці, радять вимикати із розеток усі прилади, які перебувають у режимі очікування, – телевізори, мікрохвильовки, магнітофони. Нагрівати воду у бойлері уночі, коли діє знижений тариф та оcнастити оселю енергозберігаючими лампочками. 

раніше Арсеній Яценюк розказав, як можна зменшити тарифи на комунальні послуги для українців. За його словами, Україна отримала майже $ 3 млрд на модернізацію житлово-комунального господарства, але підприємства галузі не зацікавлені в проведенні цієї роботи».

Про це повідомили сьогодні, 31 серпня, в телкпрограмі «Сніданок з 1+1».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів