Відсьогодні в обіг введено нову 500-гривневу банкноту (+відео)

22:48 11 квітня 2016 р.

Фото до новини


Фото: rian.com.ua

Розміри й колірна гамма нової купюри залишилися незмінними – на відміну від дизайну та захисних елементів.

Сьогодні, 11 квітня, Національний банк України вводить в обіг оновлену банкноту номіналом 500 гривень зразка 2015 року з удосконаленою системою захисту, повідомляє прес-служба НБУ.

«Розміри оновленої банкноти номіналом 500 гривень не змінилися. Колірна гама залишилася майже незмінною. Всі зміни стосувалися дизайну й захисних елементів. Наприклад, портрет Григорія Сковороди зміщено у центр лицьового боку банкноти», – сказано у повідомленні.

Зазначається також, що на банкнотах введені нові захисні елементи для візуального контролю з оптико-змінними ефектами, які перевіряються у разі зміни кута нахилу банкноти. Серед них: «віконна» (частково введена у товщу паперу) захисна стрічка з чітким кінематичним ефектом (спостерігається зміна напрямку руху фонового зображення) й елемент «SPARK» – зображення, на окремих ділянках якого спостерігаються поступові переходи від одного кольору до іншого. 

Про це повідомили сьогодні, 11 квітня, в інформагенції УНІАН, де також нагадали: «Запровадження в обіг нових 500-гривневих банкнот проводиться в межах планового випуску на 2016 рік і обмінювати банкноти зразка 2006 року на нові не потрібно, оскільки купюри зразка 2006 і 2015 років перебуватимуть в обігу одночасно. Нацбанк почав роботу над оновленням номінального ряду банкнот зразка 2003-2007 років у 2012 році в рамках Стратегічної програми щодо вдосконалення організації готівкового обігу в Україні на 2013-2018 роки. Першою банкнотою з оновленого ряду стала банкнота номіналом 100 гривень зразка 2014 року, яка запроваджена в обіг 9 березня 2015 року».

Натомість тележурналісти розповіли: «Нова банкнота номіналом п'ятсот гривень відсьогодні з'явиться в обігу. У Нацбанку кажуть, що розмір банкноти не змінився, іншими стали дизайн та елементи захисту. Портрет Григорія Сковороди на купюрі змістили ближче до центру, на звороті традиційно Києво-Могилянська академія. Нові елементи захисту змінюють колір під різними кутами».

Про це повідомили сьогодні, 11 квітня, в «Телевізійній службі новин» каналу «1+1».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів