Валютні вклади в Україні становлять 60%

14:15 16 квітня 2015 р.

Фото до новини

Українці розміщують свої кошти на депозитах у банках на дуже короткі терміни – на один-три місяці в гривнях та – до півроку у валюті. Причому, кількість валютних вкладів переважає, це – до 60% від усіх вкладів в українських банках.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 16 квітня, під час засідання Фінансового клубу на тему: «Депозитні вклади: забрати не можна залишити. Думка експертів», який відбувся у Львівському прес-клубі, повідомила фінансовий експерт Дарія Добрянська. За її словами, наразі українці сплачують два податки зі своїх депозитів.

Один з них запроваджений торік – як нарахування на доходи у розмірі 20%. А з цього року також діє військовий збір у розмірі 1,5% від доходу на депозит.

- Через те, що клієнти намагаються забирати гроші з банків достроково, Нацбанк запровадив певні обмеження для фізичних осіб. Так, в один банківський день одна фізична особа може придбати валюти не більше, ніж на 3 тисячі гривень. За дорученням клієнтів, можна переказувати за межі України не більше 15 тисяч гривень та 150 тисяч грн на місяць. Банки мають право видавати готівку валюти з рахунку в межах 15 тисяч гривень в день в еквіваленті Нацбанку та 150 тисяч гривень в нацвалюті.

Якщо клієнт захоче закрити свій валютний рахунок, то гроші він отримає у гривнях за курсом Нацбанку, - перелічує вона головні обмеження, які запровадили для клієнтів банків. Фінансовий експерт Сергій Соломчак зауважив, що ці обмеження були запроваджені через те, що лише минулого року українці забрали з банків 126 млрд гривень та цього року вже 18 млрд грн.

- Щоби було зрозуміліше, то сьогодні в Україні на банківських рахунках є 176 млрд гривень і 11,5 млрд у валюті, - каже він. За його словами, на вкладення та забирання грошей впливає і ситуація на сході України. -

Зараз ми маємо заморожений конфлікт, отже й люди приносять гроші. А в січні – масово забирали. При тому ті, хто забирав у січні, почали приносити в березні, - каже Сергій Соломчак. Проте, як зауважили фінансові експерти, Верховна Рада за кілька тижнів обмежить можливості клієнтів закривати строкові депозитні рахунки, коли їм заманеться.

- Новий закон, який 9 квітня 2015 року проголосований уже в першому читанні, передбачає, що клієнти, які уклали з банком договір на певний строк, не мають права достроково його розривати, - каже Дарія Добрянська.

Вона стверджує, що це добре як і для банків, так і для клієнтів. Єдине що після запровадження закону, клієнти будуть відкривати короткострокові депозити з меншими відсотками. За словами Дарії Добрянською, основні категорії тих, хто тримає гроші в банках на депозитах, - пенсіонери (40%)та підприємці (60%).

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів