В Адміністрації Президента підтвердили відмову американців видобувати сланцевий газ на Львівщині

15:00 15 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: vk.com

Заступник голови АП Валерій Чалий повідомив у понеділок: «Я не отримував лист. А інформація про те, що вони планують зробити таке рішення, – є».

В Адміністрації Президента України підтвердили інформацію про те, що американська компанія «Chevron» планує в односторонньому порядку покинути проект з освоєння родовищ сланцевого газу на так званій Олеській площі. Як передає кореспондент УНІАН, заступник голови АП Валерій Чалий заявив під час брифінгу на тему «Актуальні аспекти зовнішньополітичної діяльності президента», відповідаючи на питання журналістів, чи відповідає дійсності інформація паро те, що компанія «Chevron» вирішила в односторонньому порядку залишити проект з освоєння родовищ сланцевого газу. 

«На сьогодні багато проектів, які раніше були підписані, вони дійсно потрапили в досить складну ситуацію. У тому числі на Донбасі є проблеми, які дуже складно подолати в короткий період.

Такі сигнали є. Ми навіть сьогодні розглядали це питання. Я думаю, що буде ще проведена робота для того, щоб максимально утримувати і інвестиційні проекти, і інфраструктурні, в енергетичній сфері... В принципі, сигнали ми знаємо, ми працюємо над цим». 

На уточнююче запитання, чи поінформували вони, що виходять із проекту, Валерій Чалий додав: «Сигнали ці є в нас, але на якому етапі... Ви хочете, щоб я що сказав, що ми отримали лист? Я не отримував лист. А інформація про те, що вони планують зробити таке рішення, – є».

Інформаційна агенція УНІАН, яка передає в понеділок  заяву Валерія Чалого, також нагадує:

«18 листопада голова правління НАК «Надра України» Ярослав Климович заявив, що Україна виконала всі умови для підписання операційної угоди на видобуток сланцевого газу з американською компанією «Chevron», яка займається розробкою Олесської площі (Львівська й Івано-Франківська обл.), та очікує одержати підтвердження виконання цих умов у середині грудня. «Держава виконала всі умови. Вчора (17 листопада – УНІАН) уряд надіслав компанії відповідного листа. Через 30 днів компанія «Chevron» повинна направити відповідь з тим, що держава виконала всі умови для підписання операційного договору», – сказав Климович. 

За його словами, представники «Надра України» провели низку зустрічей із представниками компанії «Chevron» для врегулювання спірних моментів, а також задоволення інтересів обох сторін, проте операційна угода ще не підписана. Причому Климович закликав «Chevron» прискорити процес підготовки до підписання операційної угоди.

«Успіх підписання операційної угоди залежатиме від бажання «Chevron» розглянути компромісні пропозиції української сторони, зняти спірні питання, які виникають у процесі переговорів, і завершити процедуру на умовах, прийнятних для обох сторін», – додав він.

Нагадаємо, у листопаді 2013 року Україна підписала угоду про розподіл продукції з американською нафтогазовою компанією «Chevron», яка мала намір вкласти близько 10 млрд дол. у видобуток вуглеводнів у західних регіонах країни. Вона займається розробкою Олеської площі, де планує вести видобуток сланцевого газу.

Також у жовтні повідомлялося, що компанія «Chevron» відкриває в Україні рахунки для роботи з видобутку сланцевого газу. Угоду було підписано з компанією «Надра Олеська», 90% якої належить держпідприємству «Надра України».

Як уже інформував сьогодні«Щоденний Львів», «Chevron» відмовився від участі в освоєнні вуглеводнів Олеської площі.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів