Усі проблеми будівництва у Львові спричинені корупцією, - депутат

18:38 3 серпня 2020 р.

Фото до новини

Містобудівні умови і обмеження видає виконавчий комітет Львівської міськради, а контролює їх підпорядкована міська архітектурно-будівельна інспекція.


Відео: Львівський пресклуб

Вести будівництво без хабара у Львові неможливо. Корупція присутня на кожному етапі: починаючи від отримання дозволу і до здачі об’єкту. 

Про це Сергій Івах, депутат ЛМР (фракція “Європейська солідарність”) сказав на засіданні «Хаотична забудова у Львові: як цивілізовано вирішити цю проблему?» у Пресклубі, інформує DailyLviv.  

- До недавнього часу міський голова Андрій Садовий звертав увагу на те, що ДАБІ області – це є корупційний орган, тому Львівська міська рада створила свій, міський орган ДАБІ. Тому казати нині про те, що ДАБІ не працює, пан Садовий вже не може. Адже він сам призначив керівника і можна сказати тепер особисто очолює цей орган. Але всі гострі питання щодо будівництва можна звести до одного терміну – корупція. 

На думку депутата, звинувачувати лише забудовників у недобросовісному підході до будівництва несправедливо, адже проблема починається зі стін Ратуші, коли дозволи на будівництво дають за хабарі. 

- Дуже легко звинувачувати забудовників, але будьмо відвертими:  містобудівні умови і обмеження видає виконавчий комітет Львівської міськради, і саме він створює проблеми, де є «кращі» і «гірші» забудовники, - сказав Сергій Івах. - Якби правоохоронні органи серйозно зайнялися цим питанням, вони би довідались, скільки сотень і тисяч мільйонів доларів проходять через виконком. 

Вирішити проблему наразі не так просто, вважає Івах. Адже існує ціла низка невирішених питань, яка дає широкі можливості для зловживання владою і створює сприятливі умови для хаотичної забудови міста. 

- Це і відсутність історико-архітектурного опорного плану, і не означені чітко межі історичного ареалу. Не створено орган управління об’єктами всесвітньої спадщини, немає зонування Галицького району. Інше питання – це наявність окремих видів забудови. Як ви знаєте, при міськраді створено містобудівну раду, яка визначає поняття допустимих норм при будівництві. Там працює багато поважних людей. Але я бачив, як там піднімали і дві, і три руки, віддаючи голоси за ті чи інші сумнівні проєкти.

Корупція, за словами депутата, присутня на всіх етапах: від містобудівної ради і виконкому - до всіх служб, що мають стосунок до будівництва. І при тій владі, яку ми маємо нині, щось змінити неможливо.

- Наприклад, при будівництві житлового кварталу відводять окрему територію під дитячий садочок. А далі відбувається підміна понять – створюють центр розвитку дитини. Тобто, місце, куди дитина може прийти у вільний час, пограти в шахи чи ще якось корисно провести час. Але центр і садочок – це різні речі! Тобто, людей вводять в оману. І за всі роки влада не спромоглася збудувати у Львові жодного комунального дитсадка, хоча це майже завжди прописано в містобудівних умовах та обмеженнях, - навів приклад Сергій Івах. 

Крім того він наголосив, що влада міста зазвичай вирішує усі питання щодо будівництва непрозоро. Муніципальна варта не впускає представників громади на засідання виконкому, де обговорюють ті чи інші гострі моменти. 

- На виконкомі тихцем видають дозволи, а потім жителі міста змушені самостійно і поодинці боротися зі свавіллям чиновників, –  зауважив депутат. – Часто це не дає жодного результату. 

Сергій Івах вважає, що через п’ять років матимемо у місті не лише «малоголосківське гетто», але й загальне «львівське гетто» замість цивілізованої Львівської ОТГ. 

- Ми бачимо, що ніхто не збирається змінювати ситуацію. Зараз, напередодні виборів, міський голова наче ангел-охоронець їздить по будовах і звинувачує в усьому колишнього архітектора (якого сам же і призначив!). Я не бачу жодного чиновника, якого би звільнили за порушення. Є монополія міської влади на сферу будівництва – і від цього не збираються відмовлятися. Прикро, бо місто, чий бюджет вже кілька років складає близько 8 мільярдів грн, могло би мати набагато якісніші будівельні проєкти і могло би розвиватись за прикладом найгарніших європейських міст. Але владі цікавіше витрачати ці кошти на свято пампуха і ще якісь там забави, аніж якісно будувати, - підсумував Сергій Івах.  

Садовий хоче збудувати в Брюховичах парк розваг а-ля Europa Park в Німеччині. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів