Уряд хоче законно стимулювати інвестиційну діяльність

18:09 6 вересня 2013 р.

У Законі " Про інвестиційну діяльність" доповнено перелік видів державної підтримки. Зокрема , йдеться про податкові пільги (з податку на прибуток та ввізного мита).

Зміни, які за пропозицією Кабінету Міністрів вносяться до законів України "Про інвестиційну діяльність" та "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць", будуть сприяти створенню нових і модернізації вже існуючих підприємств, збільшенню кількості робочих місць , залученню інвестицій, а в цілому поліпшенню інвестиційного клімату в Україні . На цьому акцентував увагу перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта , представляючи у Верховній Раді відповідний законопроект.

У Законі " Про інвестиційну діяльність" доповнено перелік видів державної підтримки. Зокрема , йдеться про податкові пільги (з податку на прибуток та ввізного мита).

Другий законодавчий акт , до якого будуть внесені зміни , - це Закон "Про стимулювання інвестиційної діяльності у пріоритетних галузях економіки з метою створення нових робочих місць". У новій редакції передбачається, зокрема , застосування порядку державної реєстрації інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки.

"Це спростить процедуру визначення таких проектів та підготовки їх до прийняття Кабінетом Міністрів України . Процедура визначення передбачає здійснення оцінки економічної ефективності та реєстрації інвестиційних проектів у Державному реєстрі", - пояснив Анатолій Максюта.

Також визначено перелік пріоритетних галузей економіки та найважливіші напрями діяльності в рамках цих галузей.

"Суб'єкти господарювання відтепер зможуть отримувати державну підтримку в рамках реалізації інвестиційних проектів у зазначених напрямках і галузях. Зазначу, що до переліку включено ті галузі, які сьогодні не мають податкових преференцій", - акцентував перший заступник Міністра.

Мінекономрозвитку надаються повноваження з вирішення питань, пов'язаних з державною підтримкою інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки, оскільки це забезпечує формування державної політики у сфері інвестиційної діяльності та усуне дублювання повноважень органів виконавчої влади у цій сфері.

Також, з одного боку, посилюються вимоги до реалізації проектів зі створення або реконструкції великих підприємств. З іншого боку, вводяться додаткові критерії для інвестиційних проектів у пріоритетних галузях економіки (підвищення конкурентоспроможності, забезпечення модернізації національної економіки, впровадження сучасних технологій, підвищення енергоефективності виробництва , зростання продуктивності праці).

"Ці заходи будуть стимулювати реалізацію проектів , що будуть забезпечувати технічне та технологічне оновлення реального сектору економіки, зменшувати енергетичну залежність національної економіки , сприяти впровадженню високопродуктивних енерго-і ресурсозберігаючих процесів", - підсумував Анатолій Максюта.

Довідка

У Законі "Про інвестиційну діяльність" пропонується: по-перше , інвесторам, які реалізують інвестиційні проекти в пріоритетних галузях економіки для створення нових робочих місць надати податкові пільги. Преференції розраховані в цілому на 10 років. Податковим кодексом передбачено, що на перші 5 років (до 31 грудня 2017 рр.) інвестори будуть звільнені від сплати податку на прибуток. З 1 січня 2018 з 31 грудня 2022 (тобто ще 5 років) процентна ставка становитиме - 8%. А з 1 січня 2023 - 16%. Наприклад, основна ставка податку на прибуток з 1 січня 2013 року - 19%, з 1 січня 2014 року - 16 %. По-друге, Митним кодексом передбачено звільнення до 1 січня 2018 роки від оподаткування ввізним митом обладнання та комплектуючих до нього , що ввозяться в Україну, за умови, що це - не підакцизні товари, вони виготовлені не більше, як трьох років до моменту дежавної реєстрації інвестиційного проекту та не використовувалися, а також не виробляються та не мають аналогів в Україні.

Про це повідомляють Українські новини.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів