«Укренерго» вимикає електроенергію з вини приватних власників генеруючих компаній

14:40 9 грудня 2014 р.

Фото до новини

ДП «НЕК «Укренерго» сьогодні запровадило графіки вимкнення електроенергії через те, що дисбаланс між виробництвом і споживанням електроенергії утворився внаслідок аварійних ремонтів 28 потужних енергогенеруючих одиниць на електростанціях генеруючих компаній, які не входять до складу НЕК «Укренерго», низькі запаси вугілля на складах теплоелектростанцій, а також через недостатність гідроресурсів на ГЕС.

З вчорашнього дня і по сьогодні інформаційний простір Львівщини заповнений зверненням міського голови Львова Андрія Садового до мешканців із запевненнями щодо припинення застосування графіків аварійних відключень з посиланням на спілкування з головою правління ПАТ «Львівобленерго» Володимиром Матвіїшиним.  ПАТ «Львівобленерго» вважає своїм обов’язком довести до відома громадськості Львівщини дослівну відповідь Володимира Матвіїшина пану Андрію Садовому: «Якщо буде команда з ДП НЕК «Укренерго» відключати, то ми будемо відключати. Якщо команди не буде — ми не будемо відключати».

ПАТ «Львівобленерго» ще раз наголошує на тому, що  електричні мережі Львівської області є невід’ємною частиною Об’єднаної енергосистеми України, а ПАТ «Львівобленерго» — суб'єкт господарської діяльності, об'єкти електроенергетики якого підключені до об'єднаної енергосистеми України.
Згідно зі ст.14 Закону України «Про електроенергетику», «усі оперативні команди і розпорядження державного підприємства, що здійснює централізоване диспетчерське (оперативно-технологічне) управління відповідно до законодавства України, підлягають беззаперечному виконанню всіма суб'єктами господарської діяльності, об'єкти електроенергетики яких підключені до Об'єднаної енергетичної системи України». 

ПАТ «Львівобленерго», діяльність якого здійснюється в чинному правовому полі України, зобов’язане виконувати і виконує оперативні команди та розпорядження Державного підприємства НЕК «Укренерго» (Західна електроенергетична система), яке здійснює централізоване оперативно-технологічного управління Об'єднаної енергетичної системи України з метою забезпечення її цілісності та балансу виробництва і споживання електроенергії в Україні.

Про це повідомив відділ корпоративних зв’язків ПАТ «Львівобленерго».

Сьогодні ж державне підприємство «НЕК «Укренерго» за погодженням з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України запровадило графіки обмеження потужності з 08.00 до 11.00 та з 16.00 до 22.00 год. на величину 2116 МВт. Отож 9 грудня о 8 год 48 хвилин - через низьку ефективність запроваджених графіків обмеження потужності - ДП «НЕК «Укренерго» надало команду на застосування графіків аварійних відключень в обсязі 3119 МВт – на величину дисбалансу потужності в ОЕС України.

Графіки обмеження потужності та графіки аварійних відключень застосовано відповідно до «Інструкції про складання і застосування графіків обмеження та аварійного відключення споживачів, а також протиаварійних систем зниження електроспоживання» (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 19.02.2007 р. за №151/13418) для забезпечення надійної роботи об’єднаної енергосистеми України в умовах дисбалансу між виробництвом та споживанням електроенергії (потужності), а також для запобігання порушення гранично-допустимих режимів роботи гідроелектростанцій і водосховищ України та дотримання узгодженого графіка перетоків електроенергії з енергооб’єднанням країн СНД та Балтії.

ДП «НЕК «Укренерго» інформує, що дисбаланс між виробництвом і споживанням електроенергії утворився внаслідок аварійних ремонтів 28 потужних енергогенеруючих одиниць на електростанціях генеруючих компаній, які не входять до складу  НЕК «Укренерго», низькі запаси вугілля на складах теплоелектростанцій, а також через недостатність гідроресурсів на ГЕС».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів