Україна віртуально імпортує газ із Польщі

16:30 24 січня 2020 р.

Світлина ілюстративна

Світлина ілюстративна
Фото: epravda.com.ua

Генеральний директор ТзОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон заявив, що уже розпочалися віртуальні поставки газу з Польщі через газовимірювальну станцію «Дроздовичі».

Сергій Макогон повідомив про це у «Facebook». Дослівно ж він розповів: «Уже почалося постачання газу з Польщі шляхом заміщення (віртуальний реверс) через газовимірювальну станцію Дроздовичі. Скажімо, якщо є заявка на транзит газу з Росії до Польщі обсягом дев’ять мільйонів кубометрів на добу і в цю ж добу є заявка на імпорт газу з Польщі в обсязі два мільйони кубометрів, то фактично через Україну транспортується лише сім мільйонів кубометрів».

Сергій Макогон пояснив, що раніше робити віртуальний імпорт газу Україна не могла тому, що за старими контрактами на транзит фактичний контроль за роботою станцій на західному кордоні України належав «Газпрому».

Очільник «Оператора ГТС України» додав, що документально імпорт газу з Польщі в Україну включає в себе імпорт американського скрапленого газу. Але фактично американський газ до України не потрапляє, адже його заміщує російський, який насправді буде споживатися.

Сергій Макогон підкреслив: «Очікуємо, що найближчим часом віртуальний реверс відкриється і в Словаччині та Угорщині. Оператори цих країни працюють над цим завданням. З нашого боку все вже готове».

Як інформував «Щоденний Львів», при міністерстві енергетики та захисту довкілля створюють нове держпідприємство – «Укрвугілля».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів